30-05-2024 13:32

Kerknieuws 30 mei

Omdat steeds vaker de Pastoresmail ook voor andere informatie dan pastorale berichten wordt gebruikt, is besloten onder de naam KERKNIEUWS door te gaan. Uiteraard leest u hier nog steeds de vertrouwde informatie van de pastores. Deze nieuwsbrief is geen vervanging van ons full colour maandblad Ontmoeting.

Verschijningsfrequentie: eens per twee weken
Contactadres: kerknieuws@pgleiderdorp.nl
 
Zondag 2 juni 2024 om 10.00 uur Scheppingskerk
gezamenlijke dienst waarin Ds. Bertien Bos ambulant-predikant ds. Janco Wijngaard bevestigt aan onze gemeente
Visitatie
Dinsdag 28 mei jl. zijn de adviezen van de visitatiecommissie op een informatieavond gedeeld met de leden van onze gemeente. Wij vinden het belangrijk dat ook als u daar niet bij was, u wel geïnformeerd bent.

Op basis van signalen uit de gemeente over de onderlinge verstandhouding en samenwerking is in het najaar 2023 door de kerkenraad besloten een visitatie vanuit de Classis (het provinciale kerkbestuur) aan te vragen. Het gaat om een extern onderzoek onder gemeenteleden en pastores.
De visitatiecommissie bestaat uit drie predikanten die hiervoor aangesteld zijn vanuit de Classis.
Deze commissie heeft haar vertrouwelijk rapport eerst besproken met de kerkenraad en vervolgens zijn op de informatieavond de adviezen mondeling met de gemeente gedeeld.

Onder dit bericht staat een brief van de commissie.

Wat gebeurt er nu?
  • De Classis heeft besloten het advies van de commissie op te volgen en Ds. Stephan Kurtzahn vrijstelling van werk te verlenen
  • Onder leiding van een nog aan te stellen interim-predikant gaan kerkenraad, moderamen en pastores met u aan slag hoe we beter samen kerk kunnen zijn.
Dat betekent dat er ruimte komt voor verandering en voor verbetering. Daar gaan we met elkaar tijd en energie aan besteden. Het is belangrijk goed te weten hoe we met elkaar kerk willen zijn en welke rol we voor ons zien (ook) in Leiderdorp.
De komende periode blijven we u informeren via e-mail en via de Ontmoeting.

Als u wilt reageren, suggesties wilt doen of hulp wilt aanbieden, zoekt u dan contact met de scriba Janny van der Hoogt, via e-mail (scriba@pgleiderdorp.nl) of telefoon (06 – 3026 9735).

Met hartelijke groet,

Namens de kerkenraad,
Huibrecht Bos, voorzitter.
Aan de leden van de Protestantse Gemeente te Leiderdorp
Mei 2024
Geachte gemeenteleden,

Tijdens de informatieavond op 28 mei jl. hebben wij als visitatoren verantwoording van onze werkzaamheden afgelegd aan de daar aanwezige gemeenteleden. Ook werd daar de gemeente op de hoogte gesteld van de uitkomsten en de adviezen. Met deze brief willen wij ook hen die niet aanwezig konden zijn informeren over de stand van zaken.

Wij hebben geconstateerd dat er op het gebied van de samenwerking tussen de predikanten en waar het de samenwerking betreft met gemeenteleden en organen, problemen zijn gerezen die geleid hebben tot een onoverbrugbaar gebrek aan vertrouwen. Op grond van deze bevindingen hebben wij geconcludeerd dat er een einde moet komen aan de verbintenis tussen de Protestantse Gemeente Leiderdorp en ds. S. Kurtzahn.
Wij hebben een advies daartoe gedaan aan het Breed Moderamen van de Classicale Vergadering Zuid-Holland Noord. Laatstgenoemde vergadering zal dit ter beoordeling voorleggen aan het daartoe bevoegde landelijke college.

Tot de uitspraak van dit college is door de Classicale Vergadering aan ds. Kurtzahn vrijstelling verleend van alle werkzaamheden binnen de gemeente. Wij stellen met nadruk vast dat er geen sprake is van frauduleus of grensoverschrijdend gedrag. Hij behoudt daarom alle rechten van een Dienaar des Woords en kan buiten Leiderdorp overal binnen de Protestantse Kerk in Nederland voorgaan.

Wij zijn ons ten volle bewust van de impact van dit advies, maar konden na alles te hebben overwogen niet anders besluiten. Wij hopen dat hiermee ruimte geschapen wordt voor zowel ds. Kurtzahn als de kerkenraad, en ook voor u als gemeente, om voluit uw roeping te volgen en van harte uw taak te vervullen.

Daarbij is het van belang te weten dat wij ook dringende adviezen aan de kerkenraad hebben gegeven. Wij hebben in ons rapport de vinger gelegd bij het niet altijd adequate optreden van de kerkenraad in deze kwestie.
Het is hoopgevend te zien hoe de kerkenraad nu zijn verantwoordelijkheid neemt, ook voor wat anders had gekund en gemoeten. Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze kerkenraad in staat is de stappen te nemen die nodig zijn, opdat de gemeente onder zijn leiding haar plaats in de Leiderdorpse gemeenschap inneemt, voor het aangezicht van God.

Wij nodigen u uit daaraan uw bijdrage te leveren.

Bij de opvolging van deze adviezen zal de hulp worden ingeroepen van een interim-predikant die met ds. Bos en ds. Wijngaard de komende tijd het pastoresteam vormt.

Tijdens de informatieavond zijn onze adviezen die gericht zijn aan de gemeente aan de aanwezigen uitgereikt. Wij delen die hier ook met u.
De visitatoren adviseren de gemeente om
  • elkaar in de moeilijke omstandigheden waarin de Protestantse Gemeente Leiderdorp verkeert, te blijven zoeken en bemoedigen om zo de eenheid van de gemeente te bewaren;
  • de kerkenraad te vertrouwen, zijn leiding te aanvaarden en met hem samen te werken aan de opbouw van de gemeente;
  • ook bij verschillen van inzicht het gesprek met elkaar en de kerkenraad te blijven zoeken.

Wij vragen bovenal uw niet aflatende gebed, voor de predikanten en hun gezinnen, in het bijzonder voor ds. Kurtzahn en zijn vrouw, voor de kerkenraad en de eenheid van de gemeente. Wij op onze beurt dragen in onze gebeden de Protestantse Gemeente te Leiderdorp op aan de hoede van de Heer der Kerk.

Met hoogachting,

De visitatiecommissie
Ds. M.M. Bogaard, Ds. H.M. Burggraaf, Ds. E.H. van der Weide

AGENDA
ZA 1 juni | 16.30 - 20.30 uur | B B Q  met jongeren Oegandareis
ZO 2 juni | 10.00 uur | Scheppingskerk | Gezamenlijke dienst | Bevestiging ambulant-predikant ds. Janco Wijngaard
ZA 8 juni I 15.00 - 17.00 I Kliederkerk I Dorpskerk
DO 13 juni I 20.30 I VIER DE ZOMER-Borrel (voor alle 20'ers tm 50' ers) I Dorpskerk
VR 28 juni I 19.30 I Vrijwilligersavond I Dorpskerk

De volledige agenda vind je hier

En natuurlijk: Open Kerk - welkom voor koffie/thee/gesprek/gezelligheid
Elke woensdag van 10-12 in de Dorpskerk
Elke donderdag van 10-12 in de Scheppingskerk
 
Zaterdag 1 juni 2024 16.30 – 20.30 uur
Tot 12 jaar € 15,00 en volwassenen € 25,00 (incl. 2 consumpties)

Opgeven: annekeottenhof@casema.nl
 
VRIJWILLIGERSAVOND 28 JUNI 2024
Voor alle vrijwilligers binnen de Protestantse Gemeente Leiderdorp (al heel lang, nog maar kort, voor of achter de schermen, jonger en ouder, wat je ook doet of bijdraagt, je bent welkom!)

Een avond om jullie in het zonnetje te zetten en te genieten van een muzikale voorstelling! Geef je op vóór 18 juni pgleiderdorp.vrijwilligersavond@gmail.com of klik hier

Het vrolijk gebeuren vindt plaats in de Dorpskerk. Inloop vanaf 19:00 en om 19:30 moet je echt binnen zijn, want dan is de avond aan Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda. Onder het genot van een drankje praten we na. Deze avond is om ±22:30 verleden tijd. Meer info bij en vriendelijke groet van Hetty Brandenburg
Auteursrecht © 2024 Protestantse Gemeente Leiderdorp, Alle rechten voorbehouden.