13-06-2024 23:35

kerknieuws 13 juni

Kerknieuws nr. 2   -   13 juni 2024 
 
“Na de visitatie”
De kerkenraad is zich ervan bewust dat het visitatierapport veel oproept. Het is goed om daar met elkaar over in gesprek te zijn, of zoals de visitatoren aanraden: ‘elkaar in de moeilijke omstandigheden te blijven zoeken en bemoedigen’. Daarom organiseren we een aantal momenten waarop iedereen welkom is. Tijdens deze ontmoeting is er gelegenheid om met elkaar te delen wat het rapport oproept aan gevoelens. Het zijn ontmoetingen van hart tot hart: vooral naar elkaar luisteren als gemeenteleden.
 
De eerste bijeenkomst is al snel, namelijk dinsdag 18 juni a.s. in de Scheppingskerk, aanvang 20.00 u.

Een volgende is op donderdag 11 juli a.s.  in de Dorpskerk, ook om 20.00 uur.
Het gesprek wordt begeleid door Huibrecht Bos, voorzitter kerkenraad en ds. Pieter Terpstra, interim-predikant (zie hieronder).

*****

4 juni: ingelaste Kerkenraadsvergadering
Er is teruggekeken op de manier waarop de visitatie is uitgevoerd. Men is hier positief over.  
De kerkenraad heeft waardering voor de wijze waarop de visitatoren uitleg en informatie hebben gegeven. Het is geen gemakkelijke boodschap. Geconstateerd wordt dat vooral bij gemeenteleden die niet bij de informatieavond waren er onbegrip is over de uitkomst van de visitatie. Ook is bij een aantal gemeenteleden veel emotie gezien.
Voor dit alles is er begrip binnen de raad en er worden afspraken gemaakt dat kerkenraadsleden in gesprek gaan met leden die hun onvrede hebben geuit.

Over het functioneren van kerkenraad en moderamen gaat één van de adviezen van de commissie. Dit, samen met de onderlinge communicatie, zal besproken worden in een aparte kerkenraadbijeenkomst met de interim-predikant.
 
*****
 
Interim-predikant Pieter Terpstra
Een afvaardiging van de Kerkenraad heeft maandag 10 juni jl. gesproken met de voorgestelde interim predikant ds. Pieter Terpstra. Men was na afloop eenstemmig in het oordeel: we willen hem graag als interim-predikant om ons bij te staan in deze periode. Ook zal hij af en toe voorgaan in onze erediensten.
Ds. Terpstra is per direct beschikbaar voor 12 uur per week en vanaf september 18 uur. Hij blijft  zolang als noodzakelijk is.
 
In deze Kerknieuws alvast een korte introductie, meer kennismaken gaat via de Ontmoeting:
“.. ik ben interim-predikant in dienst van de Protestantse Kerk. Dat ik doe ik voor de helft van de week; de andere helft ben ik gemeentepredikant in Heemstede. Een interim-predikant kan ingezet worden op momenten dat het niet vanzelf gaat en een blik van buiten kan helpen. Denk aan visieontwikkeling, vacature of vragen rond organisatie en vrijwilligers. En ook vaak op momenten dat het spannend is in een gemeente. In de eerste fase ga ik vooral verkennen. In overleg met de kerkenraad, stellen we mijn exacte opdracht vast. Nu begin ik met kennismaken, inlezen en gesprekken over bijvoorbeeld het visitatierapport. 
 
Op gezette tijden zullen er ‘inloopmomenten’ zijn en is ieder die dat wil welkom om met mij in gesprek te gaan.  Die momenten zult u later kunnen vinden in de agenda op de website..”
 
De contactgegevens zijn tel. 06 -  48 567 183  of e-mail  terpstra@terpstraonline.nl
 
*****

Reacties vanuit de gemeente
Er zijn meerdere brieven bij de scriba binnengekomen. In de volgende Ontmoeting zal op de vragen en opmerkingen worden ingegaan. Binnen de grenzen van vertrouwelijkheid en respect voor elkaar.  
Vooruitlopend hierop reageren we op een veelvoorkomende vraag of het de kerkenraad is die beslist of besloten heeft. Nee, in een situatie als bij ons waar een visitatie is geweest, besluit vervolgens de Classis en niet onze kerkenraad. De regels van onze kerk, de Kerkorde, zijn duidelijk over werkwijze en verantwoordelijkheden. Wie meer wil weten geven we als suggestie om op de site van de Protestantse Kerk Nederland hier over te lezen.
 https://protestantsekerk.nl/thema/kerkorde/?_gl=1*1bzpblr*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjwsaqzBhDdARIsAK2gqndRGMT-3q63DTr9y5xN0iq1UznGqJ_R9GVgVrR0h26t-WUmI_oNzjMaAi5TEALw_wcB

Voor een goed begrip, van ambtsontheffing is geen sprake. Het gaat over vrijstellen van werkzaamheden.
*****
 
Hoe verder? 
Na de informatieavond op 28 mei wist iedereen dat 29 mei zou komen. Dit markeert het moment waarop de visitatiecommissie klaar is en voor ons het werk begint. We kunnen niet gewoon doorgaan; we moeten met elkaar in gesprek. De impact van het besluit van de classis (kerkprovincie) is groot om onze predikant, Ds. Kurtzahn, in Leiderdorp vrij te stellen van werk. Dit kwam voor bijna iedereen onverwacht.
 
Op de informatieavond was er geen ruimte voor gesprek maar die ruimte gaan we nu wel maken. Er zijn ook andere adviezen gegeven waar wij mee aan de slag moeten. Maar de situatie waar we in zitten voelt dubbel. We hebben mooie momenten samen: diensten, activiteiten, zorg voor elkaar, een heel indrukwekkende afscheidsdienst.
 
Maar we zijn ook aangedaan. Stephan Kurtzahn, onze predikant, een man met ook bijzondere kwaliteiten en enorm doorzettingsvermogen, is van werk vrijgesteld. Dat is een schok voor ons en nog meer voor hem en Willeke.
In deze situatie is Stephan niet langer onze voorganger maar Stephan en Willeke zijn en blijven leden van onze gemeente. Stephan heeft in 10 jaar veel mensen bijgestaan in moeilijke tijden; nu kunnen wij er ook voor hem zijn. Ik heb Stephan gevraagd of hij aandacht en contact wenselijk vindt. Gelukkig is daarvoor ruimte. Mensen mogen op allerlei manieren contact opnemen: 'alles is goed en fijn dat dit gebeurt'. 
 
En nu? het zijn drukke tijden. Fijn dat het is gelukt om eerder deze maand Janco Wijngaard als predikant aan ons te verbinden. Daarnaast krijgen we als gemeente bijstand van een interim-predikant, die zich hierboven al heeft voorgesteld: ds. Pieter Terpstra.
 
Maar belangrijker nog is dat we met elkaar in gesprek gaan. U heeft hierboven kunnen lezen dat daarvoor volgende week al een avond is belegd. Anders dan de informatieavond, is dit een gespreksavond. Alle ruimte voor vragen en gedachten, maar zeker als we met veel zijn, is het belangrijk dat we daar niet allemaal praten, maar nog meer elkaar horen en verstaan.
 
Uw aanwezigheid en betrokkenheid  is belangrijk. We zijn zuinig op al het goede wat wij als gemeente hebben en doen. Laten we aandacht hebben waar we er voor anderen kunnen zijn. Natuurlijk voor elkaar, maar hopelijk toch ook voor mensen die we in de loop van de jaren zijn kwijtgeraakt, die teleurgesteld zijn, die nog wel een verbinding voelen, maar geen reden zien om er bij te zijn. Dat is ook onze gemeente: dat mensen weten dat de kerk er is. Dat wij er zijn. Voor elkaar. En met God.
 
Huibrecht Bos,
voorzitter kerkenraad.
De Erediensten
Zondag 16 juni 2024
Scheppingskerk 10.00 uur: Leo Koot

Dorpskerk 10.00 uur: ds. R. Lock, geestelijk verzorger Maassluis
gecombineerde dienst doven en horenden

Zondag 23 juni 2024 - Ziekenzondag
Scheppingskerk 10.00 uur: Ds. Saskia Ossewaarde,emeritus
predikant Leiderdorp

Dorpskerk 10.00 uur: Ds. A. Verburg, emeritus predikant Oegstgeest

 

Zondag 23 juni a.s. begeleidt organist Hans Vis voor de laatste maal een eredienst.
Na bijna 60 (!) jaar stopt hij als organist. Uiteraard zetten we hem op deze dag in het zonnetje maar vanaf hier al een welgemeend DANK voor alle mooie muziek. 
 
AGENDA

Di 18 juni | 20.00 uur GESPREKSAVOND Visitatie | Scheppingskerk
(DO 11 juli | 20.00 uur GESPREKSAVOND in Dorpskerk)

DI 18 juni |  Vergadering Diaconie met Stichting Leergeld Leiden e.o. als gast. Belangstellenden van harte welkom van 20.00 – 20.30 uur - Dorpskerk.

WOE 19 juni | 10.00 - 12.30 uur | Stiltewandeling 't Trefpunt | svp aanmelden.

DO 20 juni | 19.30 uur | Meditatieavond Dorpskerk
 
 VR 28 juni I 19.30 I Dank-je-wel aan alle Vrijwilligers op deze speciale avond. Locatie: Dorpskerk. Zie hieronder meer informatie!

De volledige agenda vind je hier

En natuurlijk: Open Kerk - welkom voor koffie/thee/gesprek/gezelligheid
Elke woensdag van 10.00 -12.00 uur in de Dorpskerk 
Elke donderdag van 10.00 -12.00 uur in de Scheppingskerk

 
 
Mailadressen
Berichten ontvangen via e-mail, het is inmiddels niet meer weg te denken. Ook wij als kerkgemeenschap willen én moeten steeds meer op deze manier u nieuws sturen. We missen nog van veel mensen een e-mailadres. Heeft u uw (nieuwste) adres nog niet aan ons doorgegeven? Wilt u dit doen aan ledenadmin@pgleiderdorp.nl ?

 
VRIJWILLIGERSAVOND 28 JUNI 2024
Voor alle vrijwilligers binnen de Protestantse Gemeente Leiderdorp (al heel lang, nog maar kort, voor of achter de schermen, jonger en ouder, wat je ook doet of bijdraagt, je bent welkom!)

Een avond om jullie in het zonnetje te zetten en te genieten van een muzikale voorstelling! Geef je op vóór 18 juni pgleiderdorp.vrijwilligersavond@gmail.com of klik hier

Het vrolijk gebeuren vindt plaats in de Dorpskerk. Inloop vanaf 19:00 en om 19:30 moet je echt binnen zijn, want dan is de avond aan Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda. Onder het genot van een drankje praten we na. Deze avond is om ±22:30 verleden tijd. Meer info bij en vriendelijke groet van Hetty Brandenburg
Andere informatie

Mogen wij uw (actuele) mailadres?
Berichten ontvangen via e-mail, het is inmiddels niet meer weg te denken. Ook wij als kerkgemeenschap willen én moeten steeds meer op deze manier u nieuws sturen. We missen nog van veel mensen een e-mailadres. Heeft u uw (nieuwste) adres nog niet aan ons doorgegeven? Wilt u dit doen aan ledenadmin@pgleiderdorp.nl ?
 
Ons postadres is:
kerknieuws@pgleiderdorp.nl

Wilt u de manier waarop u deze e-mails ontvangt wijzigen?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of u afmelden voor deze lijst.