27-06-2024 13:54

Kerknieuws 27 juni

Kerknieuws nr. 3 - 27 juni 2024 
View this email in your browser
Zondag 30 juni a.s. één kerkdienst om 10.00 uur in de Scheppingskerk.

Geen dienst in de Dorpskerk.

Tijdens deze dienst wordt de groep jongeren uitgezwaaid die op 13 juli a.s. naar Oeganda vertrekt om te helpen bouwen aan de lerarenverblijven van de Queen of Peace Highschool in Mpigi, Oeganda. 
In de voorbije periode is er veel door hen gedaan om het benodigde geld binnen te krijgen (top!!) en ook mét ons als gemeente. Daarom heeft de kerkenraad, zij het pas laat, bedacht dat het een mooi idee is dat de Oeganda-gangers in een gezamenlijke dienst worden uitgezwaaid en de reiszegen ontvangen in het midden van de hele gemeente.

Omdat er al voorbereidingen gaande waren, worden de diensten van zondagmorgen samengevoegd tot één dienst en wel om 10.00 uur in de Scheppingskerk. 

Ds. Bertien Bos en ds. Carel van der Meij gaan samen voor. Wij hopen van harte dat u erbij bent, zodat de jongeren niet alleen weten maar ook zien dat zij gedragen worden door de hele gemeente in het mooie werk dat zij gaan doen. Wij verheugen ons op aanstaande zondag!

Namens de kerkenraad,
Janny van der Hoogt, scriba.

Wilt u meer lezen over het doel en bestemming, kijk dan op https://ikdoemee.lst.nl/2024-help-ons-op-weg-naar-oeganda/
De 'Oeganda- jongeren'
Amélie, Cato, Femke, Hanna, Jessica, Loes, Mathilde, Roeland en Sterre, Caroline, Martijn en Ronno 
onze Gemeente 

Dag lieve mensen,
 
Het visitatierapport heeft veel losgemaakt. Eerst bij de kerkenraad en sinds de informatieavond bij de gemeente. En er gebeurt veel op dit moment om de situatie voor iedereen helder te krijgen. De visitatiecommissie koos voor een informatieavond, het gesprek over de visitatie gaan wij met u aan, want wij gaan samen verder. Vorige week voor het eerst in de Scheppingskerk. Verder is het onderwerp van gesprek. Dan is het belangrijk dat iedereen toch goed kan weten hoe het zit. In de vorige ontmoeting staat de officiële samenvatting van het rapport en in de ontmoeting van volgende week staan de antwoorden van de kerkenraad op de vragen die wij schriftelijk en op de gespreksavond hebben gekregen. 

Ook met dezelfde feiten kunnen we er verschillend over denken. Meningsverschillen mogen, ik begrijp het ook als iemand zegt: 'ik vind het oneerlijk'. Pas wel op met stemmingmakerij, want ik vraag mij af: wat voor goeds kan daar van komen? 
 
De tijd staat nu stil. We zijn als gemeente geraakt, verwond en ook beschadigd. We moeten aandacht geven aan wat er nu gebeurt en ook aan wat er al jaren gebeurd is. Want in de afgelopen jaren zijn veel mensen buiten beeld geraakt.
Dat brengt ons op de vraag: wat voor gemeente willen wij samen zijn, nu en richting de toekomst? Dan gaat het over vragen als:
  • Richten we ons vooral op jong of zijn we voor oud?
  • Zijn we gemeente voor onze leden of ook gemeente in Leiderdorp?
  • Zijn we gemeente van God of een gemeente van de mensen?
Natuurlijk kun je daartussen nauwelijks kiezen. Het liefst zijn we alles, en voor iedereen. Maar als we dan naar onze gemeente kijken, dan zien we dat het niet zo is en dat wat we willen ook niet altijd meer lukt. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

In de zomer zijn er rondetafelbijeenkomsten en na de zomer gaan we ermee verder. Het predikantenteam is uitgebreid maar nog niet op volledige bezetting. Naast dat we blij zijn met Bertien Bos, zijn we ook blij met Janco Wijngaard (ambulant predikant) en Pieter Terpstra (Interim predikant).
 
Er is werk te doen en lieve mensen, blijf bij elkaar!
Laat me weten als u úw mening wilt delen. Handtekeningen maken uw mening in de kerk niet belangrijker of beter. Wat dat betreft is de kerk net de echte wereld, maar toch even anders. Gelukkig maar.
 
Ik hou van onze gemeente. U ook, anders las u dit niet. Dat is toch fijn om te weten. 
 
Huibrecht Bos
voorzitter-kr@pgleiderdorp.nl

 
In de Ontmoeting die volgende week verschijnt leest u de antwoorden op vragen uit brieven die zijn geschreven en van de gespreksavond van 18 juni. Eveneens een verslag van deze avond. 


Tweede gespreksavond 11 juli a.s. Dorpskerk (20.00 uur) 

Een tweede bijeenkomst om met elkaar in gesprek te gaan over wat het visitatierapport heeft opgeroepen. Wilt u erbij zijn, maar lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat u liever niet ’s avonds de deur uitgaat? Laat het weten, dan kunnen we kijken of we het plannen van een middagbijeenkomst zinvol is.
Op de eerste bijeenkomst waren er veel vragen om te beantwoorden. Naast eventuele nieuwe vragen, gaan we deze keer met elkaar in gesprek over wat bij ieder leeft naar aanleiding van het rapport en wat nodig is om verder te kunnen: ieder voor zich en samen als gemeente.
 
Huibrecht Bos, voorzitter Kerkenraad
Pieter Terpstra, interimpredikant

 
Kerkenraadsvergadering 25 juni 2024

In de Ontmoeting in september komt een uitgebreider verslag van deze vergadering maar hierbij een tweetal besproken punten:
  • Aan het begin van de kerkenraadsvergadering heeft Marja van der Kruk van de Taakgroep Jeugd verslag gedaan van alle werkzaamheden van de Taakgroep. Duidelijk is dat er nog veel te doen is. 
    Wie wil meedenken, heel graag!
     
  •  De komende maanden, dus in de zomermaanden, zullen er onder leiding van ds. Pieter Terpstra, onze interim-predikant, een aantal ‘ronde tafel gesprekken’ worden georganiseerd met als doel te bepalen waar de Protestantse Gemeente Leiderdorp over een aantal jaren wil staan. Zie hieronder.
Namens de kerkenraad,
 
Janny van der Hoogt-van Ackooij
Scriba PG Leiderdorp
 
Rondetafelbijeenkomsten
In de zomer vallen veel activiteiten stil. En dat is goed: zo’n vakantieperiode helpt vaak om wat afstand te nemen en te mijmeren over wat nodig is, anders kan. En precies dat willen we doen in de komende zomerweken. Veel mensen zijn weg, maar niet allemaal en zeker niet allemaal tegelijk. Daarom zijn er rondetafelbijeenkomsten: open gesprekken over vragen die gaan over het gemeente-zijn nu en in de nabije toekomst. Een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. De bijeenkomsten vinden plaats op wisselende dagdelen.  Er zullen ‘open uitnodigingen’ komen om aan te schuiven, maar ook heel gerichte bijeenkomsten waarbij doelgroepen bij elkaar worden gebracht. Er wordt nu hard gewerkt aan het programma en de planning; u leest of hoort er snel meer van!
 
 
De Erediensten
zo 30 juni 2024 10:00u
Ds. Bertien Bos en
Ds. Carel van der Meij, emeritus predikant Voorschoten 
Gezamenlijke uitzwaaidienst Oeganda-jongeren
m.m.v. Naghila.
Scheppingskerk

zo 30 juni 2024 10:00u
geen dienst
Dorpskerk
In de maanden juli en augustus zijn er alleen diensten in de Dorpskerk 
zo 7 juli 2024 10:00u
Ds. Saskia Ossewaarde, emeritus predikant Leiderdorp, m.m.v. Janny Kamphof, gezamenlijke dienst
Dorpskerk

zo 14 juli 2024 10:00u
Ds. Pieter Terpstra, interim-predikant, gezamenlijke dienst
Dorpskerk
AGENDA
VR 28 juni I 19.30 I Dank-je-wel aan alle Vrijwilligers op deze speciale avond. Locatie: Dorpskerk. Zie hieronder meer informatie!

Di 2 juli: Oud Papier en bijdragen voor Voedselbank
Di 2 juli: De Bijbel open – 10.30 – 12.00 uur in SK; svp opgeven
Woe 3 juli: Zomerprogramma: zangochtend 10.00 – 12.00 uur kosten € 5,00
Woe 3 juli: Zomerzangavond in Katwijk 18.00 – 21.30 uur kosten € 5,00
Do 4 juli: Meditatieavond in DK 19.30 – 20.30 uur
Do 11 juli: Gespreksavond n.a.v. visitatierapport; in DK 20.00 uur

De volledige agenda vind je hier

En natuurlijk: Open Kerk - welkom voor koffie/thee/gesprek/gezelligheid
Elke woensdag van 10.00 -12.00 uur in de Dorpskerk 
Elke donderdag van 10.00 -12.00 uur in de Scheppingskerk
 
VRIJWILLIGERSAVOND 28 JUNI 2024
Voor alle vrijwilligers binnen de Protestantse Gemeente Leiderdorp (al heel lang, nog maar kort, voor of achter de schermen, jonger en ouder, wat je ook doet of bijdraagt, je bent welkom!)

Een avond om jullie in het zonnetje te zetten en te genieten van een muzikale voorstelling! Geef je op vóór 18 juni pgleiderdorp.vrijwilligersavond@gmail.com of klik hier

Het vrolijk gebeuren vindt plaats in de Dorpskerk. Inloop vanaf 19:00 en om 19:30 moet je echt binnen zijn, want dan is de avond aan Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda. Onder het genot van een drankje praten we na. Deze avond is om ±22:30 verleden tijd. Meer info bij en vriendelijke groet van Hetty Brandenburg
Andere informatie

Mogen wij uw (actuele) mailadres?
Berichten ontvangen via e-mail, het is inmiddels niet meer weg te denken. Ook wij als kerkgemeenschap willen én moeten steeds meer op deze manier u nieuws sturen. We missen nog van veel mensen een e-mailadres. Heeft u uw (nieuwste) adres nog niet aan ons doorgegeven? Wilt u dit doen aan ledenadm@pgleiderdorp.nl ?
 
Ons postadres is:
kerknieuws@pgleiderdorp.nl

Wilt u de manier waarop u deze e-mails ontvangt wijzigen?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of u afmelden voor deze lijst.
 
Twitter
Facebook
Website