03-05-2024 12:00

It Klankboerd mei 2024

Van de redactie

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in de Stoïcijnen. Wat houdt het stoïcisme in? De stoïsche filosofie presenteert zichzelf als de aangewezen weg om de mens gelukkig te maken. Alles wat er gebeurt in de wereld is volgens de stoa van tevoren onverbiddelijk bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn oordeel hierop. Zaken waar we invloed op hebben zijn bijvoorbeeld onze houding, onze reacties, onze gedachten en onze standpunten. Waar we géén invloed op hebben zijn anderen, ons lichaam, onze gezondheid, en alle materiële dingen. Elke dag lezen mijn man en ik een artikel uit de Daily Stoic en filosoferen daarover. Het geeft ons handvatten om te leven, net zoals het Christendom dat doet.

Natuurlijk zijn de bronnen van het stoïcisme en het Christendom heel verschillend. Er zijn echter ook heel veel overeenkomsten. Beide geven zij antwoord op de vraag: hoe zou je moeten leven? Beide focussen ook op een simpel, rustig en sereen leven bevrijd van angsten. Soms kan een uitspraak van Epictetus of Marcus Aurelius in je hoofd blijven zitten net zoals een Bijbelgedeelte dat kan. Bij mij is dat bijvoorbeeld Mattheus 6 vers 25 - 34 waarin gesproken wordt over de belangrijke zaken in het leven. Dit bracht mij op het idee om gemeente leden te interviewen over hun favoriete Bijbelgedeelte. Vanaf nu kunt u deze interviews lezen in onze nieuwe rubriek.

Natuurlijk zijn er ook weer heel veel andere zaken die uw aandacht als lezer verdienen. De geschiedenis van de scholen in de Trynwâlden door Jan van der Zwaag, een interview van Johan Salverda met Yde en Karina Tjepkema uit Mûnein over hun project in Kenia en vanzelfsprekend alle informatie met betrekking tot onze kerkelijke gemeente.

Als redactie willen we de kringloopwinkel ‘Samuel’ in Gytsjerk feliciteren en gelukwensen met hun 50-jarig jubileum. We wensen hen een hoopvolle toekomst en een goede voortzetting op hun nieuwe locatie. Ook de muziekvereniging ‘De Bazuin’ feliciteren we met hun 100-jarig bestaan. Een fijn jubileumjaar toegewenst. Verder wensen we iedereen veel leesplezier en gezellige feestdagen toe.

Wiesje Bruining

Wilt u meer lezen...kijk dan op deze website onder het kopje Communicatie->It Klankboerd->it Klankboerd 2024

Let wel: de online versie van It Klankboerd is alleen voor geregistreerde gebruikers van deze website te lezen

Bron: 'PGT nieuws'