Stichting HOE voor Oekraïne

Actie(s):

Stichting HOE start geldinzamelingsactie voor hulp aan vluchtelingen in Oost-Europa 

Stichting HOE (Hulp Oost-Europa) is gestart met een geldinzamelingsactie om kerken en christelijke organisaties in Oost-Europa te ondersteunen in hun diaconale taak om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Er is grote behoefte aan voedsel, stevig schoeisel, babyvoeding, hygiëneartikelen, luiers, medicijnen, benzine (voor vrijwilligers die vluchtelingen met de auto bij de grens ophalen) en een bijdrage aan extra gas- en elektriciteitskosten (prijzen stijgen daar ook enorm) voor de opvang van de vluchtelingen in kerken en bij particulieren thuis.

Kerken en christelijke organisaties in Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije zijn druk bezig met de opvang van vluchtelingen uit het door de oorlog getroffen land Oekraïne. Vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, komen te voet naar de Oekraïense grens en worden met de auto opgehaald door gemeenteleden. In kerken en bij mensen thuis krijgen de vluchtelingen een plek om tot rust te komen en bij te komen van de bizarre situatie.

Op dit moment krijgen we nagenoeg geen signalen om spullen uit Nederland te transporteren naar de plekken waar vluchtelingen worden opgevangen. De kerken en christelijke organisaties aldaar kopen de goederen lokaal in of ontvangen goederen van de lokale bevolking of partners. Alleen vanuit Polen ontvangen we berichten dat er behoefte is aan goederen en daarvoor zijn al acties opgezet. Er is nu vooral behoefte aan financiële middelen om de vluchtelingen op een adequate manier te helpen en op te vangen.

Uiteraard vragen we uw gebed. Een medewerker van stichting Pentru Tine in Roemenië verwoordde het als volgt: “Blijf bidden voor vrede, voor Oekraïne en voor de vrijwilligers hier”.

Mogen we ook in financiële zin op u rekenen?

iDeal

Betaalmogelijkheden

 • iDeal

Giften mogelijk namens

 • Account
 • Anoniem
 • Anders
Ontvangen
€ 2.000,00

Bijdrage Solidariteitskas

Actie(s):

Geacht gemeentelid,

Als wijkgemeente zijn wij verplicht om jaarlijks bij te dragen aan de Solidariteitskas van de Protestantse Kerk. De Solidariteitskas is ingesteld vanuit de gedachte dat gemeenten elkaar financieel helpen en ondersteunen. Ook onze wijkgemeente heeft in het verleden met succes een beroep gedaan op dit fonds. Kerken uit het hele land dragen een vast bedrag per belijdend lid bij. Wij vragen u om een bedrag van minimaal € 10, waarvan € 5 wordt afgedragen aan de Solidariteitskas. Het bedrag dat overblijft, is bestemd voor onze eigen gemeente. Doet u mee? We rekenen op uw solidariteit en bijdrage!”

Over de solidariteitskas:
Afdragen
De Solidariteitskas wordt gevuld door een vaste jaarlijkse bijdrage vanuit plaatselijke gemeenten binnen de Protestantse Kerk. Gemeenten die tijdelijk niet ‘zelfvoorzienend’ zijn, kunnen er een beroep op doen. Investeringen uit de Solidariteitskas zijn altijd tijdelijk, bedoeld om op weg te helpen.

Bijdragen
Veel van de activiteiten die de Solidariteitskas bevordert, hebben een dragend karakter. Dat wil zeggen: tot opbouw van de plaatselijke gemeente en haar leden. Andere activiteiten vallen niet onder één of enkele gemeenten maar ondersteunen wel het kerkenwerk. Zo is het een kwestie van gemeenten die met elkaar áán elkaar geven.

Aandragen
Elke gemeente kan een aanvraag indienen. Zolang het maar van doen heeft met de kerntaken: pastoraat, diaconaat en missionair werk. De Commissie Steunverlening bekijkt de aanvragen, met als uitgangspunt: opbouw van de gemeente is belangrijker dan het in standhouden van een gebouw.

Ook dit jaar willen wij u weer bedanken voor uw bijdrage,

iDeal

Betaalmogelijkheden

 • iDeal

Giften mogelijk namens

 • Account
 • Anoniem
 • Anders
Bijdrage/giften periode 17-10-2022 t/m 31-12-2022

Collecte zondag 4 december

Actie(s):

4 december GZB: Libanon: Kerk als baken van hoop

Waarom is dit project nodig?

Bourj Hammoud is een arme buitenwijk van Beiroet. Het staat bekend als één van de meest dichtbevolkte plekken in het hele Midden-Oosten. Er wonen veel vluchtelingen; de wijk bestaat uit diverse nationaliteiten. Door de armoede en beperkte toegang tot water, elektriciteit en gezondheidzorg is het een wijk met veel uitdagingen. Midden in deze wijk is de diaconale tak van de Armeense Kerk een baken van hoop voor berooide en getraumatiseerde vluchtelingen die hulp nodig hebben.

Wat houdt het project in?

Kwetsbare gezinnen en jongeren in Bourj Hammoud worden geholpen door middel van huisbezoeken, begeleiding, het uitdelen van noodhulp en andere sociale diensten. Door de crisis in Libanon is het aantal mensen dat aan de deur klopt met de vraag om hulp de afgelopen periode verdubbeld. Gezinnen worden geholpen met voedselpakketten, melk en luiers voor baby’s en ouderen, maar ook bij het betalen van schoolgeld of huur. Social workers richten zich bovendien specifiek op de extra behoeften van kinderen, zoals therapie en huiswerkbegeleiding.

Het verhaal van... Alaa

'Sinds we de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, woon ik met mijn familie in Libanon. We hebben het niet makkelijk. Door onze financiële situatie lukt het ons niet om onze kinderen een stabiele basis te bieden. Mijn vrouw is met de kinderen terug geweest in Syrië op zoek naar een goedkoper leven, maar ik wil niet in het leger en kan daarom niet terug. Mijn vrouw redde het niet alleen en dus zijn we weer terug bij af. De huur en prijzen voor schoolgeld en voeding zijn hoog. We kloppen vaak aan bij de kerk. Ze hielpen ons aan een goedkoop appartement en soms helpen ze ons aan babyvoeding. Ook bidden ze met ons. Soms voel ik me wanhopig, maar door het steuntje in de rug krijg ik weer hoop. God heeft ons nog niet in de steek gelaten.'

iDeal

Gebundelde doelen

Betaalmogelijkheden

 • iDeal

Giften mogelijk namens

 • Account
 • Anoniem
 • Anders
Bijdrage/giften periode 03-12-2022 t/m 09-12-2022