'De cijfertjes': een geestelijke zaak?
“Het beheer over geld en goederen is even geestelijk als pastoraat en eredienst en raakt aan de kern van kerk-zijn” (ds. Lieuwe Giethoorn, projectleider Kerk 2025).
In de landelijke PKN-nieuwsbrief (per e-mail) van 13 mei jl. werd verwezen naar een artikel getiteld ‘De cijfertjes’: een geestelijke zaak?[https://www.protestantsekerk.nl/verdieping/de-cijfertjes-een-geestelijke-zaak/].
Het verhaal begint met een prikkelende uitspraak van ds. Lieuwe Giethoorn, projectleider Kerk 2025: “Het beheer over geld en goederen is even geestelijk als pastoraat en eredienst en raakt aan de kern van kerk-zijn”. Men kan het hiermee eens zijn of niet, maar het artikel was toch wel dermate interessant dat het de moeite loont om er hier een aantal punten uit te halen.
In het kader van Kerk 2025, het programma voor de toekomst van de PKN, raakt beheer aan de kern van kerk-zijn. Daarmee is beheer de verantwoordelijkheid van de hele kerkenraad. In deze tijd worden aan beheer de nodige eisen gesteld. Het beheer van de kerkelijke gebouwen moet maatschappelijk verantwoord zijn. Er moet voldaan worden aan regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu. Daarom voorziet de kerkorde in een vorm van specialisatie: de kerkenraad vertrouwt de verzorging van de beheerszaken van de gemeente toe aan een college van kerkrentmeesters. Binnen de beleidskaders van de kerkenraad heeft het college van kerkrentmeesters een eigen mandaat in beheerszaken. Minimaal twee leden van het college moeten als ouderling-kerkrentmeester deel uitmaken van de kerkenraad en zijn daarmee het communicatiekanaal tussen kerkenraad en kerkrentmeesters. Deze laatsten hebben de opdracht om het proces van kerk-zijn te faciliteren. Zij draaien de beschikbare euro’s wel twee keer om. Het is tenslotte geld voor de dienst aan de Heer. Op hun handelen wordt toegezien door de het classicale college voor de behandeling van beheerszaken (CCBB).
Het is goed mogelijk dat de kerkrentmeesters, op weg naar de toekomst, meer en meer te maken zullen krijgen met schaarste: tekort aan geld, maar ook tekort aan deskundige kerkrentmeesters. Om problemen te voorkomen wordt een vooruitziende blik verwacht van de plaatselijke colleges door zich af te vragen: wat kunnen we samen met andere gemeenten doen?
Met dat laatste zijn de predikanten, kerkenraden en kerkrentmeesters van de Brabantse Wal al druk bezig!
Het leek me goed deze kijk op kerkelijk beheer (waarvan hele passages hier letterlijk zijn overgenomen) met u te delen.
17-05-2019 19:40 door R. Peerbolte