Energie

De kerkrentmeesters doen er alles aan om ons energieverbruik zo laag mogelijk te houden, voor de kosten en voor het milieu. 

Al sinds 2014 hebben de kerkrentmeesters een Energieplan. Jaarlijks wordt dit plan bekeken en zo nodig geactualiseerd. Dat is ook nu weer gebeurd, door Bram Otto.

Ook in 2014 zijn er zonnepanelen geplaatst op de Ontmoetingskerk. Die leveren zoveel op, dat we vrijwel zelfvoorzienend zijn. Sinds vorig jaar liggen er – met dank aan de Stichting Het Protestants Weeshuis – ook zonnepanelen op het Kerkelijk Centrum Williamstraat. Ook daarmee wekken we grotendeels net zoveel op als er wordt verbruikt. Toch gaan we kijken of het nòg zuiniger kan en of spaarlampen en gasontladingslampen kunnen worden vervangen door ledverlichting. Maar al met al zit het met de stroom dus wel goed.

Gas is een ander verhaal. Daar verbruiken we heel veel van. Vooral de afgelopen tijd (en waarschijnlijk ook komende winter) omdat we extra moeten ventileren vanwege corona. Met de toenemende gasprijzen verwachten we een flink hogere kostenpost, ondanks dat we zijn aangesloten bij het kerkelijk collectief Greenchoice. We doen er alles aan om het gebruik zo laag mogelijk te houden. Het gebouw wordt voortdurend gemonitord op kieren en als die worden gevonden, dan worden die gedicht. We proberen de automatische programma’s van de verwarming zo krap mogelijk in te stellen. Mogelijk dat de verwarming een graadje lager gaat. Goed voor ons kostenplaatje en voor het milieu.

21-10-2021 14:02 door R.

Reacties

Reactie plaatsen