31-08-2020 00:00

8 tips ter voorbereiding op dankdag

1. Duurzaamheid en armoede

Het materiaal van de Raad van Kerken voor biddag en dankdag staat dit jaar in het teken van 'Duurzaamheid en armoede'.

2. Dankdagcollecte - Kerk Kameroen helpt boeren bij voorkomen voedseltekorten

Door klimaatverandering wordt het noorden van Kameroen steeds droger. De woestijn rukt open verdrijft boerenfamilies van hun grond. De ervaring en kennis die door boeren generatieslang is opgebouwd, is niet meer voldoende om met de veranderingen in klimaat om te gaan. De temperaturen stijgen en de regenval wordt steeds onbetrouwbaarder. Een mislukte oogst door droogte betekent niet alleen geen voedsel, maar ook gebrek aan zaaizaad voor het volgende seizoen.

De Lutherse Broederkerk helpt boeren met zaaizaad op krediet, met het aanleren van technieken om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en om water beter vast te houden. Ook is er een actie om bomen te planten tegen de klimaatverandering en om bronnen van inkomsten te spreiden door kleinschalige veeteelt en vruchtbomen. Met spaar- en kredietgroepen en andere speciale activiteiten voor vrouwen wordt de economische onafhankelijkheid van vrouwen (boerinnen) bevorderd.

Collecteer op of rond Dankdag voor deze boerenfamilies in Kameroen!

Zie ook: https://www.kerkinactie.nl/kom-in-actie/collectes

3. Vraag het boekje #Dankbaar aan

Niet het streven naar geluk, maar het oefenen in dankbaarheid maakt mensen tevredener en optimistischer, zo leren we uit verschillende onderzoeken. Het doet ons goed om stil te staan bij de mooie momenten en goede dingen in ons leven - hoe klein ook. 

Vanuit geloofsperspectief krijgt dankbaarheid nog een diepere laag. Dankbaarheid wordt dan geadresseerde dankbaarheid, geadresseerd aan de Schepper van het leven. Die dankbaarheid helpt om ons niet in eerste instantie op onszelf, maar op God te richten. Niet alleen als het goed met ons gaat, maar ook als het minder goed gaat.

Hoe doen we dat dan? Het boekje #Dankbaar probeert handvatten te ontwaren in de levens van vier Bijbelse personen: David, Salomo, Jezus en Paulus. Op verschillende wijzen laten zij iets zien van vertrouwen, ontvankelijkheid en dankbaarheid. 

Bestel het boekje nu alvast gratis! Het boekje wordt eind oktober verzonden.

4. Zegen deze spijze

Ga in gesprek met de gemeente over voedsel in de Bijbel en christelijke voedsel-ethiek. Denk met elkaar na over de waarde van voedsel vanuit Bijbels perspectief. Kijk hier voor de werkvorm.

5. So you think you can thank

Organiseer een competitie spel voor tieners om te kunnen meten wie het meest dankbaar is. Tijdens dit spel leer je woorden te geven aan je dankzegging. Het doel is om jongeren te laten stilstaan bij het belang van danken. Kijk hier voor de werkvorm.

6. Voor welke rijkdom zijn wij dankbaar?

Organiseer een ontdek-activiteit voor de kindernevendienst of een activiteit voor de hele gemeente aan de hand van een verhaal over Abraham. Abrahams rijkdom was een zegen van God. Voor welke rijkdom zijn wij dankbaar. Kijk hier voor de werkvorm

7. Bram Brood & Voedselbank

Verzamel voedingswaren voor de Voedselbank in de aanloop naar dankdag. Deze voedingswaren kunnen op dankdag ingeleverd worden voor of na de dienst. De kinderen kunnen in deze periode broodbeleg inzamelen voor het Bram Brood. Kijk hier voor de werkvorm van het Bram Brood.

8. Dankdagmap 'Dank God in alles!'

Bestel de dankdagmap van de HGJB, genaamd: Goed bericht. Hier vindt u tips om de dankdag te vieren in de kerk, op school en thuis. Kijk hier om de dankdagmap 2020 te bestellen.

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'