12-02-2021 00:00

7x Biddag

Ter voorbereiding een aantal mogelijkheden op een rijtje:1. Materiaal Raad van Kerken: Van crisisjaar naar jubeljaarKerk in Actie verzorgt in samenwerking met Raad van Kerken materiaal voor de Biddag en Dankdag. De brochure biedt bij het onderwerp 'van crisisjaar naar jubeljaar' verdieping en bezinning. De brochure bevat een achtergrondartikel, ervaringsverhalen, meditatieve teksten die aanhaken bij de teksten van de bid- en dankdag voor gewas én arbeid en de zondag van de arbeid, en tot slot een artikel met betrekking tot jongeren en het thema.

2. Een passende collecte: Een beter inkomen voor Ghanese boerinnen Het droge noorden van Ghana is een lastig gebied voor landbouw. Maar er groeien bijzondere sheabomen (ook wel karitébomen genoemd), met noten waar wereldwijd veel vraag naar is. Kerk in Actie ondersteunt vrouwen die van deze sheanoten boter maken voor de cosmetica-industrie. Door de noten en boter via coöperaties te verkopen, krijgen de vrouwen er de beste prijs voor. Ze doen ook mee in spaargroepen: elke week leggen ze wat geld in waarvan ze om beurten een lening kunnen krijgen. Meer informatie over dit project.

Collecteopbrengsten overmaken: NL 89 ABNA 0457 457 457 Kerk in Actie o.v.v. Collecte Bid- en dankdag3. Viertafel voor het gezinEen viertafel is een goed idee voor gezinnen die thuis aandacht willen besteden aan biddag. U maakt een viertafel door een plek in te richten in huis waar symbolen en spullen staan die verwijzen naar mensen of situaties waarvoor u wilt bidden. Kijk voor inspiratie eens op de volgende plekken:

4. Werkvormen voor jong en oudJong Protestant biedt diverse werkvormen aan die geschikt zijn voor biddag. Er zijn werkvormen geschikt voor basisschoolkinderen, middelbare scholieren en werkvormen die geschikt zijn om met de hele gemeente aan de slag te gaan.5. Bid- en dankdag map HGJBOntvang iedere biddag en dankdag een complete map met inhoudelijke doordenking van een bijbelgedeelte en uitgewerkte verwerkingsvormen. Verbindt kerk, school en gezin.

6. Bezingen van de creativiteit van de SchepperMicha Nederland kiest voor een andere insteek. Daar staat Psalm 104 centraal. Deze psalm bezingt de creativiteit van de Schepper en de biodiversiteit. 

7. Een preek over BiddagOp preekwijzer.nl is een dossier voor Biddag te vinden. Dit telt 12 preekschetsen, 8 kindermomenten en 30 artikelen. Benieuwd naar de theologische achtergrond van biddag? Lees dan dit artikel:

Biddag vieren in de Protestantse Kerk in Nederland

14 feb 2020 Pijl naar rechts

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'