18-02-2020 00:00

Bent u ouderling of pastoraal bezoekmedewerker? Kom dan naar de landelijke pastorale dag!

Het belang van pastoraat wordt in alle gemeenten van onze kerk onderschreven. Het is de hulp die we elkaar bieden om, in alle omstandigheden van het leven, de weg met God te gaan. Pastoraat behoort zonder meer tot de basisprincipes van de kerk. De vraag hoe het pastoraat in de gemeente te organiseren wordt echter steeds vaker gehoord.

Om anderen nabij te kunnen zijn blijven basisvaardigheden, bijvoorbeeld om écht naar de ander te luisteren, van belang. Tegelijkertijd is er veel in beweging in het pastoraat: er zijn nieuwe ontwikkelingen, nieuwe plekken en nieuwe doelgroepen. 

De landelijke pastorale dag 2020 heeft aandacht voor vertrouwde én voor nieuwe vormen van pastoraat. Daarbij is er aanbod voor mensen die nieuw zijn in pastoraat; voor degenen met ervaring, voor wie nieuwe wegen willen inslaan én voor wie diepgang zoeken.

Workshops over diverse pastorale onderwerpen

In de workshops komen verschillende pastorale onderwerpen aan bod. In de workshop ‘Nieuwe wegen in het pastoraat’ worden verschillende vormen van pastoraat gepresenteerd, zodat gemeenten kunnen ontdekken welke vorm het beste bij hun gemeente past.

Of leer hoe je er voor kan zorgen dat een pastoraal gesprek echt ergens over gaat. Johan Smit geeft de deelnemers handvatten om de vier stappen van een goed gesprek te leren herkennen en hanteren, om daarmee verzandende gesprekken te voorkomen of vlot te trekken.

Ook is er een workshop over de rol van gebed in het pastoraat. In deze workshop staan deelnemers stil bij mogelijkheden om in het pastorale contact te spreken over bidden. 

Bekijk hier het overzicht van alle workshops

Aanmelden

De dag vindt plaats op zaterdag 18 april van 10.00 tot 16.00 uur in Ede. Bij aanmelding maakt u gelijk een keuze voor de workshops die u wilt volgen. De kosten voor de dag zijn €30,00 (inclusief lunch en koffie/thee). 

Meer informatie en aanmelden

De landelijke pastorale dag is een initiatief van de Protestantse Kerk en het Ouderlingenblad.

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'