28-12-2020 00:00

Kerkdienst online streamen: zo werkt het

Gelukkig vertelt ISI media wat u hiervoor nodig heeft. Zie deze handige blogs:

Eric van de Berg, de man achter ISI media heeft zelfs snel een e-book geschreven waarin alle ins- en outs om een online kerkdienst te organiseren via video en podcasts staan: hoe u kunt streamen, de apparatuur, de software, de (gratis) platformen, de rechten en de privacy.

Eric: "Er is een gratis en een betaalde versie (slechts 5 euro) met precies dezelfde inhoud. Waardebepaling is aan jou want ik wil kerken helpen, niets meer dan. Kijk maar. Met de betaalde versie ondersteun je mijn uren inspanning."

Kerkdienststream.nl 

Kees Lamper uit Waddinxveen verzamelt op zijn persoonlijke website zijn ervaringen met het streamen van de kerkdienst van de protestantse gemeente de Hoeksteen in Waddinxveen. Hij breidt dit dagelijks uit met nieuwe artikelen en tips voor hardware en software. "Wellicht is dit behulpzaam voor broeders en zusters in andere gemeenten."

Kerkomroep.nl

sIKN is verantwoordlijk voor Kerkomroep.nl. Zij verzorgen kerktelefoon, kerkradio, kerkTV, kerktelevisie en kerkomroep. Voor meer informatie zie http://www.sikn.nl/.

Kerkdienstgemist.nl

Kerkdienstgemist.nl is een audio- en video-streamingplatform voor kerken. De samenkomsten zijn overal te volgen via website, tablet, smartphone, radio of TV. Voor meer informatie zie www.kerkdienstgemist.nl

Hulp en apparatuur inhuren

Het bedrijf swype biedt een oplossing voor gemeenten die nog geen faciliteiten hebben. Zij bieden het volgende aan:

  • Een tijdelijk te huren set, van A tot Z geregeld (makkelijk in gebruik)
  • Beeld en geluid dat aan te sluiten is op het huidige geluidssysteem van de locatie

Coronaviering.nl

Benieuwd hoe anderen het doen? Kijk dan eens op coronaviering.nl van ds. Otto Grevink (Opstandingskerk Tilburg). Hij was (waarschijnlijk) de eerste die bedacht om vanuit een lege kerk een kerkdienst te streamen. Hij regelde - net als andere kerken trouwens - een zanger om de ‘samenzang’ te ondersteunen. De collecte kan vervangen worden door bijvoorbeeld te verwijzen naar de mogelijkheid om online te doneren voor projecten van Kerk in Actie, zoals bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen in Lesbos.  

Coronacrisis leidt tot grote creativiteit bij gemeenten. Een overzicht met inspirerende initiatieven.

25 mrt 2020 Pijl naar rechts

Preken voor selfies

En liever niet preken voor een lege kerk? Neem dan een voorbeeld aan parochiepriester Don Giuseppe Corbari uit het Italiaanse stadje Brianza. Hij vroeg aan zijn parochianen om een selfie naar hem op te sturen, zodat hij portretten op de kerkbanken kon plaatsen. Tientallen gelovigen gaven gehoor aan zijn oproep, waardoor de priester in verbondenheid met zijn parochianen de eucharistie kon vieren. De portretten van de kinderen kregen van hem een plekje op de voorste banken. Samen in Christus verbonden. Inmiddels zijn er diverse predikanten die dit idee hebben overgenomen.

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'