Van offline naar online groepen
Allereerst is het belangrijk dat je juist in deze tijd in contact blijft met je doelgroep, wees hierin creatief en innovatief maar houd je wel aan de regelgeving van RIVM en je eigen kerkelijke gemeente. Met name jongere generaties leven in een digitale wereld van chatten, gamen, youtuben en appen. Genoeg mogelijkheden om te communiceren dus!
Een aantal mogelijkheden op een rij:
- Online afspreken op het reguliere catechese- of studiegroepmoment
Houd de reguliere tijden van catechese of studiegroepmoment aan om online af te spreken binnen een videoconference omgeving (zoals Zoom, Team, Hangout Meet etc.). Maak zoveel mogelijk gebruik van het bestaande programma of methode. Bekijk vooraf goed welke onderdelen van het programma geschikt zijn voor deze digitale ontmoeting. Wellicht is het goed dat u de bijeenkomst qua tijd wat inkort ten opzichte van de normale tijden die hiervoor staan. Bedenk dat naast het programma het belangrijk is dat de deelnemers de tijd krijgen om hun beleving en mogelijk zorgen in deze tijd kunnen delen met de andere aanwezigen. Lees over een aantal mooie voorbeelden uit het land. - Online challenges met je groep
Challenges doen is populair. Zeker onder kinderen en jongeren, maar kan ook goed voor volwassenen of gezinnen. U daagt de deelnemers uit om thuis over een periode van meerdere dagen per dag een bepaalde (inhoudelijke) opdracht te doen en hun inzending naar elkaar te verzenden. Eventueel kunnen ze per geslaagde challenge punten verdienen en de winnaar krijgt een leuke toepasselijke prijs. Social media tools zoals WhatsApp en Instagram lenen zich hier uitstekend voor. (NB De PaasChallenge 2020 gaat niet door, maar er is een variant in ontwikkeling in de vorm van een online paasspel met challenges die kinderen en jongeren (10-17 jaar) vanuit huis kunnen doen en waarbij ze online in verbinding staan met elkaar. Ook geschikt voor schoolklassen!). - Inspirerend filmpje, songtekst of gedicht
Op internet staan veel inspirerende filmpjes, songteksten en gedichten, deel deze regelmatig met de deelnemers van uw groep in de groepsapp en laat ze erop regeren. Zo blijft u met elkaar in contact en krijgt u ook mee wat er onder de groepsleden allemaal leeft.
Meer inspiratie?
Jong Protestant maakte werkvormen die kunnen helpen om kerk te zijn, ook als we niet kunnen samenkomen. Bij het programma 'coronavirus' zullen de komende tijd nog meer online programma’s verschijnen die juist in deze tijd behulpzaam zijn binnen het jeugdwerk, maar die met wat creativiteit ook bruikbaar zijn voor andere doelgroepen.
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'