Coronacrisis leidt tot grote creativiteit bij gemeenten. Een overzicht met inspirerende initiatieven.
Preken in een kerk vol selfies
Het zal aan de naam van het kerkgebouw liggen, maar zowel de Ontmoetingskerk in Dieren (zie foto boven dit bericht) als in Zuidwolde weten de kerkbanken wel te vullen. Geïnspireerd door een Italiaanse priester plaatst de voorganger selfies van gemeenteleden in de kerkbanken. Zo praten ze tijdens de livestream niet langer tegen stoelen en banken.
Thuis vieren en koffie drinken na de dienst
Om mensen thuis materiaal te bieden om in kleine setting tóch te vieren, ontwikkelden verschillende gemeenten materialen. Gemeente Crosspoint in Nieuw-Vennep zette afgelopen zondag een complete thuisliturgie op hun site. Inmiddels borrelt het in die gemeente van de online initiatieven, waaronder een heuse ‘vrijdagavondbijbelnerdquiz’ om zo online de bestaande gezelligheid voort te zetten. Ook Hervormd Aalsmeer maakte een online gezinsviering met filmpjes en teksten.
Tim van Iersel, als geestelijk verzorger gespecialiseerd in mensen met dementie, maakte een online huiskamerviering die op laptop of televisie kan worden afgespeeld: “Veel mensen met dementie blijven door Corona-maatregelen verstoken van kerkdiensten en huiskamervieringen, zowel thuis als in het verpleeghuis. Als de maatregelen het toestaan, kan de viering ook bijvoorbeeld gezamenlijk in de huiskamer van een verpleeghuis worden afgespeeld.” De vieringen zijn op YouTube te vinden. Praktische waarschuwing: de filmpjes kunnen met reclame beginnen, dus zorg dat je ze alvast op het goede moment klaarzet voor de viering begint.
[Tekst gaat verder onder video]
Ook denken gemeenten aan de kinderen. De predikant van de Dorpskerk Woubrugge spreekt de kinderen toe via een YouTube filmpje ter vervanging van het kindermoment tijdens de dienst.
[Tekst gaat verder onder video]
Voor dove mensen is het, zonder tolk of ondertiteling, om online diensten te volgen. Het Interkerkelijk Dovenpastoraat inventariseerde welke kerkdiensten wél toegankelijk zijn voor doven. Ook maken dovenpredikanten wekelijks een 5-minuten-kerkdienst met gebaren en ondertiteling.
En ook aan het koffiedrinken ná de kerkdienst is gedacht. De dorpskerk in Zuidhorn doet zondag 22 maart met een experiment: koffiedrinken met behulp van online ontmoetingsplatform ZOOM.
De interculturele gemeenschap ICU Gouda brengt vooraf aan de viering koekjes naar de leden. Daarna start de livestream in zeven verschillende talen (waaronder Chinees, Karen en Birmees) en na afloop kunnen mensen online in kleine groepjes na doorpraten. Groot voordeel: mensen vanuit de hele wereld kunnen meedoen.
Bemoediging en gebed
In de Protestantse Gemeente Ten Boer is Studio Hoop opgericht, een initiatief van enkele gemeenteleden. Elke dag een filmpje van een lied of gebed en bemoediging. Ze nodigen elk gemeentelid uit om daar iets aan bij te dragen.
De Protestantse Gemeente Houten deelt elke dag een gebedsmoment via de website en via instagram.
Een kaarsje aansteken in de kerk en zo voor mensen (laten) bidden? Dat kan op de website van de Ontmoetingskerk in Vriezenveen.
Pioniersplek Geloven in Spangen kwam met ‘Frisse Blik’, een podcast om mensen te bemoedigen.
De kerk van Zunderdorp en Diensten met Belangstellenden in Amsterdam zijn gaan vloggen: Anderhalve meter, een vlog van hoop en inspiratie. We houden anderhalve meter afstand. Maar we gaan ook op zoek naar elkaar.
[Tekst gaat verder onder video]
Verbondenheid online
Of wat denkt u van ds. Hester Smits die (Leiderdorp) die er bewust voor kiest om de tegenbeweging te maken: alles houdt op of gaat dicht, maar niet de kerk. Ze vertelt: “In Leiderdorp kun je van maandag tot en met donderdag naar de kerk om een kaarsje aan te steken en een praatje te maken (van 10.00-12.00 uur). Ook willen we veel via sociale media doen. En dan op inhoud én op verbondenheid.”
Zo gaat ze bijvoorbeeld ook op huisbezoek bij de cantor van het koor van deze gemeente en maakt ze tegelijkertijd een filmpje waarin hij de cantorij toespreekt en een hart onder de riem steekt. Dat komt op de website van de gemeente te staan.
“De gedachte is dat wij in deze tijd als kerk laten zien hoe je verbonden kunt zijn (kunt omzien naar elkaar) zonder elkaar fysiek te zien. Zo hield ik zondag een ochtendgebed in een lege kerk (met pianist), te beluisteren via de kerkomroep en heb ik gevraagd of mensen daarna wilden reageren. Ik kreeg foto’s, apps, mailtjes etc. Zelfs mensen die nooit naar de kerk komen, hadden nu geluisterd.”
En Aafke Zaal, predikant in Hemmen, stuurt sinds zondag 15 maart dagelijks een herderlijke brief aan gemeenteleden die ze kunnen lezen via de website van de kerk. Deze brieven worden enorm gewaardeerd: ze worden gelezen door mensen ver buiten de grenzen van de gemeente.
In deze onrustige tijd krijgt ieder die dat wil in de Protestantse Gemeente SOW Berlicum-Rosmalen wekelijks een mooie, overzichtelijke nieuwsbrief in de mailbox. Waarin naast nieuws over (online) vieringen, pastoraat en diaconaat ook gebeden en gedichten gedeeld worden.
Sterker nog: de predikant van deze gemeente is alvast bezig met de ontwikkeling van de site www.opwegnaarpasen.nl. Ds. Bierenbroodspot: "In deze tijd van het Coronavirus beleven we de weg naar Pasen anders. Kerkdeuren blijven gesloten waar ze anders wagenwijd openstaan. Op deze site doen we een handreiking om de Stille Week thuis te vieren".
Mooie dingen in moeilijke tijden! Heeft u ook een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten? Deel het via info@protestantsekerk.nl.
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'