26-05-2020 00:00

Zeven tips voor een kliederkerk in coronatijd

  1. Houd u aan de regels!
    De restricties en maatregelen zijn leidend. Hier vindt u het protocol dat de Protestantse Kerk in Nederland heeft opgesteld voor kerken. Jong Protestant vertaalde deze in richtlijnen voor het jeugdwerk. Hoe graag we weer samen kliederkerk vieren, online blijft het uitgangspunt. Zo min mogelijk samenkomen om de kans op besmetting tot het minimum te beperken. Deze opdracht blijft bovenaan staan, ook als we wegen zoeken naar wat wél kan.

  2. Zorg voor goed contact met gemeente, wijkagent en omgeving
    Wat mag nu wel en wat niet? Wat is veilig en verantwoord? De regels zijn soms lastig te interpreteren en kunnen per lokale gemeente verschillen. Goed contact met de lokale overheid loont! "Als wij ergens over twijfelen, bellen we de wijkagent." vertelt Martijn de Jong van Doe-viering, de kliederkerk in Rotterdam-Spangen. "We kennen hem goed. Pas organiseerden we een wandelviering rond het verhaal van Job door de wijk. Op een paar plekken stonden tafels met activiteiten en vragen waar gezinnen of opa’s en oma’s met kleinkinderen zelf aan mee konden doen. Om te zorgen dat dit goed en veilig gebeurde, overlegden we met de gemeente. Zo konden we coronaproof een wandelviering houden."

  3. Betrek de wijk
    Juist in deze tijd, waarin we ons soms tegen wil en dank op ons eigen eilandje terugtrekken, is samenwerken een goed idee. Bijvoorbeeld met de school en mensen in de wijk. Verschillende kliederkerken sturen activiteiten of programma’s mee met de nieuwsbrief van de school. Ook een idee: vraag aan bekenden in de wijk of u hun raam mag gebruiken om iets op te hangen of een tuin om iets in uit te delen. Martine Versteeg, initiatiefnemer van de allereerste kliederkerk, oppert een ‘berenjacht 2.0’: "Laat gezinnen op zoek gaan naar een stuk of zes kliederkerkposters in de wijk of het dorp. Bij iedere poster kun je een QR-code plaatsen met een opdracht of filmpje bij het bijbelverhaal. Iedereen kan dan zonder iets aan te raken de QR code scannen en via de smartphone aan de slag." In Nieuwerkerk organiseerden ze kliederkerk - voor de coronatijd - in het verzorgingshuis, een mooie plek om juist nu voor het raam te zwaaien of een mooie stoepkrijttekening te maken. Zulke contacten zijn meteen een mooie manier om je kliederkerk bekendheid te geven. Aan zo’n speurtocht kan iedereen vrijblijvend meedoen.

  4. Combineer online, offline en verschillende media
    De Hemelvaart-kliederkerk die de Protestantse Gemeente Houten organiseerde was een ingenieuze mix van online meetings via zoom, opdrachten via pdf’s, youtube-filmpjes én een pakketje dat bij alle deelnemers langsgebracht werd. "Via Whatsapp kon iedereen zijn resultaten delen en bleven we in contact. Op zondagmiddag sloten we samen online af," vertelt organisator Christie de Vrij. Zo’n gevarieerde aanpak helpt om een ‘samen-gevoel’ te creëren én geeft gezinnen de kans om toch op hun eigen tempo en passend bij de thuissituatie aan de slag te gaan.

  5. Overweeg tijdelijk een kernwaarde los te laten
    Volop kliederkerk zijn zit er voorlopig niet in. Gastvrij, voor alle leeftijden, open; met pijn in het hart moet u deze kernwaarden soms even loslaten. "Wij willen in de zomer een kliederkerk alleen voor kinderen organiseren," vertelt Irma Pijpers van Kliederkerk Zutphen. "Daardoor hebben we meer mogelijkheden om echt iets creatiefs met elkaar te doen. Er ligt nog een escaperoom over Esther op de plank. Het lijkt ons heel leuk om dat voor de kinderen op te zetten. Hopelijk kunnen we later weer iets voor alle leeftijden doen."

  6. Check wat werkt, overvraag jezelf niet
    Zitten mensen thuis, in de hectiek met kinderen, wel te wachten op nóg een programma of een activiteit? Misschien niet de leukste vraag, maar wel goed om te stellen. "Wij stuurden de eerste weken een aantal pdf’s met activiteiten via de mail," zegt Rob van Mourik van Kliederkerk Spijkenisse, "maar we ontdekten dat gezinnen daar niet zoveel mee deden. Ze hadden genoeg aan hun hoofd. Na overleg gaan we kijken of we op een gepaste manier toch één keer in de maand iets fysieks kunnen organiseren. Daar is wel behoefte aan. Ook proberen we via Whatsapp af en toe een babbeltje te maken en sturen we kaartjes. Dat is voor nu genoeg."

  7. Geniet van het onverwachte
    "Ineens kreeg ik enthousiaste reacties vanuit de andere kant van het land," lacht Marloes Meijer die voor de kliederkviering Engelen een paaskliederkerk op YouTube plaatste. "Er zijn allerlei restricties en protocollen waaraan we ons moeten houden, maar er gebeuren ook onverwacht mooie dingen. Zoals een veel groter bereik van een online viering, buren die ineens meedoen aan een kliederkerk-speurtocht of dat samenwerking met een school ineens wél van de grond komt. Middenin de chaos is God aanwezig en gebeuren mooie dingen."

Bestel nu het kliederkerk ZOMERboek: leuk om uit te delen, misschien met een folder van uw eigen kliederkerk en een pakketje met materialen. Voor € 1,95 te bestellen  via de webwinkel van de Protestantse Kerk.

 

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'