Zou ik niet van harte zingen… Waarom zingen echt nog niet kan
Het lijkt er op dat veel mensen zich hier moeilijk bij neer kunnen leggen, en dat snappen wij. Zingen is voor ons allemaal een heel belangrijk onderdeel van de eredienst. We zouden zo graag van harte zingen...
Toch is en blijft het dringende advies om niet te zingen. Het RIVM heeft het vermoeden dat zingen een grote bron van besmetting is. Of dit echt zo is, wordt op dit moment door verschillende partijen uitgezocht. Over het zingen in een openluchtdienst is op dit moment ook nog geen duidelijkheid.
Momenteel is er een wetenschappelijk onderzoek gaande naar het besmettingsrisico dat zingen met zich meebrengt. De Protestantse Kerk is daar nauw bij betrokken. Totdat de uitslag van dat onderzoek er is - naar verwachting in de loop van juni - ontraden wij het zingen in erediensten en tijdens bijeenkomsten binnen en buiten een (kerk)gebouw. Recente besmetting in Duitsland - daar werd ook gezongen en na afloop geluncht met elkaar - onderstreept onze terughoudendheid.
Zolang niet duidelijk is hoe het precies zit, is het goed het zekere voor het onzekere te nemen.
Ons advies is helder. Zing niet in groepen, ook buiten niet, en zoek alternatieven.
Wilt u wel graag dat er een bepaalde vorm van live zang en/of muziek klinkt tijdens de kerkdienst dan is het volgende voorstelbaar:
Maximaal 5 muzikanten (vocaal/instrumentaal) met minimaal anderhalve meter afstand van elkaar en een nog ruimere afstand tot de voorganger en gemeenteleden. Het aantal muzikanten hangt dus af van de oppervlakte van het kerkgebouw en de indeling er van.
Overigens: het lijkt er op dat via zang (ook van slechts enkele zangers op het podium) en het bespelen van blaasinstrumenten het virus zich ver kan verspreiden. Bedenk dus goed of u dit risico wilt nemen. Uiteraard geldt voor de muzikanten dat zij geen gezondheidsklachten hebben en ze zich vrij voelen om hieraan mee te willen werken.
Het is aan de kerkenraad welke beslissing er genomen wordt.
Lied 903 begint met de bekende regels ‘Zou ik niet van harte zingen, Hem die mij zozeer verblijdt?’. Deze regels krijgen een heel nieuwe lading door de situatie waarin we nu zitten. Gelukkig mogen we erop vertrouwen dat ook deze situatie eindig is en zijn de slotregels ook van toepassing:: “Alle dingen hebben tijd, maar Gods liefde eeuwigheid.”
Zie ook de column van ds. Wim Beekman, classispredikant Friesland, hierover:
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'