11-09-2020 00:00

Protestantse Kerk teleurgesteld over Griekenland-deal coalitie

 “Het biedt geen zicht op een oplossing voor de duizenden migranten die door de massale brand verdreven zijn uit kamp Moria en dringend een veilige plek nodig hebben”, aldus Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie. “De brand toont wederom aan dat we de asielaanpak aan de grens van Europa niet aan Griekenland kunnen overlaten, maar gezamenlijk moeten aanpakken. Teleurstellend dat het kabinet hier geen stappen wil zetten.”

Schrijnend is dat de opvang van 100 kwetsbare vluchtelingen direct in mindering wordt gebracht op het opnemen van kwetsbare vluchtelingen uit andere landen. Terwijl de groep kwetsbaren groeit, wachten volgens UNHCR 1,4 miljoen mensen op hervestiging. Ook wil het kabinet slechts alleenstaande kinderen jonger dan 14 jaar opvangen. Hiermee wordt een grote groep minderjarigen uitgesloten. Volgens het ook door Nederland ondertekende kinderrechtenverdrag is echter iedereen jonger dan 18 jaar een kind.

Evenmin wordt duidelijk hoe het kabinet denkt om te gaan met de andere alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV) in Griekenland. Medio juni waren er 4.800 in Griekenland. De Europese Unie heeft een programma waarbij 1.600 van hen worden hervestigd. De Groot: “De 50 kinderen die het kabinet nu wil uitnodigen komt nog niet in de buurt van een fair aandeel in dit Europese programma. Van één van de sterkste economieën in Europa had meer mogen worden verwacht.”

Het huidige Europese beleid om op de Griekse eilanden hotspots te creëren voor de opvang van vluchtelingen, heeft grote en ongewenste humanitaire gevolgen. Als er ook in de toekomst opvang op het eiland blijft, moet deze adequaat en humaan zijn. De Groot: “Onze partner op Lesbos wijst al veel langer op het gebrek aan fatsoenlijke opvang. Vluchtelingen moeten niet opgesloten worden, maar toegang houden tot winkels, scholen, artsen buiten de opvang. Dat laatste is ook beter voor de lokale economie.”

Verder dient de behandeling van asielaanvragen snel en volgens de Europese richtlijnen te verlopen, zodat mensen snel een status in Griekenland of elders in Europa krijgen, of als de aanvraag afgewezen wordt, terugreizen naar het land van herkomst. 

Kerk in Actie roept plaatselijke kerken op in gesprek te gaan met de lokale overheid. Niet alleen om hulp aan te bieden bij de overkomst van de eerste 100 vluchtelingen, maar ook om erop aan te dringen dat deze eerste stap moet leiden tot de overkomst van volgende groepen kwetsbare kindvluchtelingen.

Lees ook:

Brand Moria: Europa en Nederland moeten verantwoordelijkheid nemen

9 sep 2020 Pijl naar rechts

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'