05-11-2020 00:00

Kerst met kliederkerk

Juist in deze tijd snakken we ernaar om samen te komen, natuurlijk op verantwoorde en veilige wijze. Kliederkerk ontwikkelde een aantal programma's:

  1. Een coronaproof kliederkerkprogramma. Met de eenvoudige handleiding kunt u met Kerst kleinschalig en schaalbaar een kerstviering voor kinderen én volwassenen samen organiseren. 
  2. Is het voor uw (klieder)kerk niet mogelijk om samen te komen? Met dit kliederkerk thuisprogramma creëren huishoudens thuis een kliederkerk rond Kerst. Een manier om toch een kerstviering te beleven, iedereen in zijn eigen huis.  

Miniboekje Kliederkerk Kerst

Omdat Kerst bij uitstek een moment is om als kerk (weer) verbinding te maken met mensen, vindt u hieronder een aantal ideeën om het kerstboekje en de programma’s in te zetten:

  • Organiseer een kliederkerk met het coronaproofprogramma en gebruik het kerstboekje als uitnodiging of juist als cadeautje achteraf.
  • Als u geen mogelijkheden ziet om verantwoord samen te komen met het coronaproof-programma, kunt u ook een kerstwandeling organiseren. Een of twee huishoudens die tijdens een eigen tijdslot langs een aantal stops lopen en zo het kerstverhaal beleven. Deze wandeling is vanaf half november beschikbaar.
  • Gebruik het boekje voor een contactmoment met gezinnen die niet zo vaak in de kerk komen. Breng het bij mensen langs en voeg een cadeautje toe, bijvoorbeeld potloden, ijsstokjes, marshmallows, de cd Kliederkerk thuis van Trinity of iets anders dat nodig is voor de activiteiten uit het boekje. 
  • Deel aan betrokken mensen uit de kerk twee boekjes uit: één om zelf te houden en één om uit te delen aan iemand in hun omgeving die mag weten: jij hoort erbij!
  • Maak een whatsappgroep met alle mensen die dat willen, en deel foto’s van de opdrachten, ervaringen en eventuele vragen. In deze groep kun je eventueel ook dank- of gebedspunten delen.
  • Bedenk eventueel dagelijkse of wekelijkse challenges, zoals ‘maak vandaag een foto van jouw eetbare kerststal’, ‘deel jouw geboortekaartje’ of ‘laat de tekening zien van jouw favoriete slaapplek’.

Bestel het boekje Kliederkerk Kerst

Bent u nieuwsgierig naar kliederkerk of wilt u zelf een kliederkerk starten? Klik hier voor meer informatie.

 

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'