09-12-2020 00:00

Flashmob in kerstnacht Winsum

“We noemen het een flashmob, maar misschien is dat niet de juiste term”, zegt Harmen Jansen, predikant van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt. “Bij een flashmob komt een groep mensen op een openbare plek samen, doet daar iets bijzonders en gaat dan weer uiteen. In dit geval is het de bedoeling dat mensen om 22.00 uur voor hun huis, op straat, het lied ‘Komt allen tezamen’ gaan zingen. Deze coronatijd daagt ons uit creatief te zijn.”

Voor het dorp

De flashmob is een alternatief voor de kerstnachtdienst. Jansen: “We hebben een traditie opgebouwd om samen met de vrijgemaakte kerk rond Kerst iets voor het dorp te doen. Tot nu toe was dat een lichtjestocht, een wandeling langs locaties waar het kerstverhaal werd verteld. Maar ook die kan niet doorgaan dit jaar. Geïnspireerd door het applaus in het begin van de coronatijd, waarbij mensen op een afgesproken tijdstip buiten gingen staan om te klappen voor alle medewerkers in de zorg, is deze actie bedacht. Ons voorstel is dat deelnemers buiten voor hun eigen woning gaan staan met een lichtje, en luid ‘Komt allen tezamen’ zingen. Muziekinstrumenten zijn ook welkom. Na afloop roepen we elkaar ‘een gelukkig kerstfeest’ toe.”

Hoe meer mensen meedoen, hoe groter het effect. “We gaan mensen oproepen om mee te helpen een geluid van vrede en verbinding tot klinken te brengen.”

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'