16-12-2020 00:00

Collecteer met Kerst voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

“Toen ik in 2015 op Lesbos kwam en zag wat daar gebeurde, dacht ik dat dit het ergste was wat een mens kan meemaken. Ik had toen niet kunnen bedenken dat de situatie voor vluchtelingen nóg schrijnender zou worden.” De Duitse psychologe Alice Kleinschmidt arriveert op het Griekse eiland in het jaar waarin er voor het eerst van een Europese vluchtelingencrisis wordt gesproken en de foto van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi de wereld schokt. Ze gaat aan de slag bij Borderline Lesvos. Met steun van Kerk in Actie vangt de organisatie vluchtelingen op en helpt hen met voedsel, kleding en onderwijs.

Alleen gekomen

Alice: De dingen hier zijn zo ongelooflijk, met duizenden daklozen op een klein eiland. En dan al die kinderen. Ik herhaal eigenlijk jaar na jaar hetzelfde verhaal. De winter komt, de kinderen hebben het ijskoud, veel vluchtelingen gaan er psychisch aan kapot…” Alice somt een somber rijtje cijfers op: “Op dit moment zijn er ruim 120.000 vluchtelingen in Griekenland: 80.000 op het vasteland en 40.000 op de eilanden. Op Lesbos wonen nu ruim 18.000 vluchtelingen. Veertig procent van de vluchtelingen in Griekenland is kind, wat betekent dat er zo’n 50.000 vluchtelingenkinderen in het land wonen. Ruim 5.000 kinderen zijn alleen gekomen, zonder ouders of andere begeleiding. Vaak zijn dit jongens van 15, 16, 17 jaar. Maar soms zie ik ook kinderen van 4 die alleen zijn.”

Hoop op betere toekomst

“De redenen waarom mensen naar Europa vluchten, zijn verschillend”, zegt Alice. “Het overgrote deel, zo’n tachtig tot negentig procent, komt uit een conflictgebied. Je hoort de meest schrijnende verhalen: sommigen hebben ternauwernood een bomaanslag overleefd, anderen zijn op de vlucht voor de taliban en weer anderen kunnen hun kinderen niet naar school laten gaan. Vluchtelingen nemen een groot risico door naar Griekenland te komen. Ze doen het in de hoop op een betere toekomst, maar de kans is groot dat ze de reis niet overleven of in criminele handen terechtkomen. En áls ze al aankomen, wacht hun niet de vrijheid en veiligheid waar ze op hoopten. Ze voelen zich ongewenst en moeten soms wel drie jaar wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn.”

Verhaal gaat verder onder foto

Op de foto: Alice Kleinschmidt, hulpverleenster bij Borderline Lesvos

Langdurige hulp bieden

“Alles hangt af van een goed team en van een lange adem, ik ben blij dat we kunnen werken met mensen die op Lesbos wonen en zelf goede netwerken hebben en dat we hen een salaris kunnen bieden. Met dit als basis kunnen we langdurig en flexibel mensen in nood helpen. Alles wat we doen, van noodhulp tot onderwijs, tot integratie en raadpleging van vluchtelingen, is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn dingen waar mensen om vragen, dus we proberen te helpen. We komen niet met een groot plan en proberen het uit te voeren, nee, we zien de kleine behoeften en daar helpen we mee. Op een heel menselijke, flexibele, individuele manier. We prijzen ons gelukkig dat we langdurige partners hebben, zoals Kerk in Actie, die ons vertrouwen en de manier waarop we werken ondersteunen. Zo kunnen we ons concentreren hoe we het leven van de mensen die hier lijden een beetje beter kunnen maken, in plaats van dat veel aandacht weglekt naar fondsenwerving campagnes.”

Verhaal gaat verder onder foto

Op de foto: Maryam uit Syrië

“We kunnen geen school zijn, maar in ieder geval een klein onderwijsproject, we kunnen mensen geen normaal leven bieden, maar ze er wel een beetje dichterbij brengen, een CV schrijven, ze een fiscaal nummer geven. Ook kunnen we geen veilige doorgang bieden aan asielzoekers naar Europa, maar we kunnen ze wel in ieder geval een warme jas geven.”

Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden kinderen, zoals Joyce Pijl naar beneden Verder lezenGeef licht aan Joyce (6), Hamid Pijl naar beneden Verder lezenGeef licht aan Hamid (14), Maryam en Refan Pijl naar beneden Verder lezenGeef licht aan Refan (8), in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten, Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Met Kerst komen we voor hen in actie. Geef licht aan vluchtelingenkinderen in Griekenland!

Geef ook voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Lees ook:

Geef licht aan Maryam (6)

24 nov 2020 Pijl naar rechts

Protestants Perspectief over vluchtelingen - Als kind al volwassen

30 nov 2020 Pijl naar rechts

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'