23-12-2020 00:00

Maria en Jozef luisteren naar het bevel: thuisblijven 

Predikante Rianne Veenstra van geloofsgemeenschap De Drieklank in Almere-Buiten vertelt enthousiast dat ze al een flinke tijd theater inzetten voor de kinderen op kerstavond. De kinderen hebben ook een eigen inbreng; ze dansen, zingen, staan op hun stoel of steken een lichtje aan. De gemeente zoekt heel bewust samenwerking met scholen en met effect; de kinderkerstnachtdienst is inmiddels een begrip. Dit jaar hoefde het team over het thema niet lang na te denken; iedereen moet thuisblijven.

Kerstnachtfilm

Het team besloot om de viering om te zetten naar een film, inmiddels is het script geschreven en wordt er flink geoefend waarna het wordt opgenomen in de vorm van een soort journaal. In het verleden hadden ze al eens 'Dieuwertje Kerstklok', als presentatrice.(bekijk hieronder de trailer, tekst loopt door na trailer)

Bekijk hier de film: De alles-is-anders-kinderkerstnacht | Kerstfilm (HD) | Firstudio - YouTube (beschikbaar op 24 december vanaf 19.30 uur)

Rianne: "Ook dit jaar krijgen de kinderen de hoofdrol. Deden ze dat andere jaren op het podium, nu krijgen ze nog meer publiek, want hun bijdrage wordt ingevoegd in de film. Wat het is? Het is niet leuk om alles te verklappen, bekijk de ontknoping op kerstavond. We bieden de film aan om 19:30 uur, ouders en kinderen kunnen de film bekijken via kerkdienstgemist.nl en YouTube."

Impact

Hoewel het leuk zou zijn als de film viral zou gaan, benadrukt de predikante dat ze als team veel lol hebben in het creëren van het script. Het past bij het beleid dat al enkele jaren is ingezet. Rianne: "De kerk in Almere-Buiten is vergrijsd en we hebben besloten ons te richten op de buurt in brede zin. Zo richten we ons niet specifiek op christelijke kinderen, maar net als eerdere jaren ook op de scholen uit de buurt. We werken samen met een klas en maken een trailer van de film die we verspreiden onder de lokale scholen. We maken de film leuk met woordgrapjes voor de ouders, maar er is ook een serieuze twist. Zo stellen we met een knipoog de kerstdiscussie ter sprake. Iedereen praat erover hoe we Kerst kunnen vieren, maar over het kerstkind horen we weinig."

Buurtbakkie

De kerstnachtfilm is niet de eerste creatieve actie die de gemeente aan de buurtbewoners biedt. Zo kon men tijdelijk geen koffieochtenden meer organiseren. "Even binnenlopen op vrijdagochtend voor een bakkie, was er niet meer bij." De vrijwilligers besloten toen om langs de mensen te gaan met koffie en cake. Ook willekeurige voorbijgangers genoten ervan. De actie was zo’n succes dat er nu een bakfiets is aangeschaft die al een bijnaam heeft: Het buurtbakkie. Rianne: "Mooi dat coronatijd zo momenten creëert van verbinding en een praatje!"

Sint Maarten

Rianne: "Ergens draagt de coronatijd bij aan het geloof op een nieuwe manier handen en voeten geven. Zo vierden we als gemeente Sint Maarten met één van de scholen. Een bewust gekozen alternatief voor het populaire Halloween. Er werd een tekenwedstrijd georganiseerd, waar zo’n vijf klassen aan meededen. Van vijf tekeningen werden kaarten gemaakt die later zijn uitgedeeld op school. Zo verbinden we voortdurend school, kerk en buurt."

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'