Een kerkenraad in beweging
De Protestantse Kerk is een presbyteriale kerk waarin de leiding van een gemeente is toevertrouwd aan het presbyterium, letterlijk ‘vergadering van oudsten’ ofwel de kerkenraad. Daar komen de ambten bijeen. Samen geven zij leiding aan de gemeente. Besluiten worden in gemeenschappelijk beraad genomen.
Om aan alle basistaken van een gemeente inhoud te kunnen geven, dient een kerkenraad te bestaan uit alle ambten. Er zijn er drie: het ambt van predikant, van ouderling en van diaken. De ouderling-kerkrentmeester, belast met beheerstaken, is een specialisatie binnen het ambt van ouderling. De kerkorde benoemt de ouderling-kerkrentmeester als vierde ambt apart. In de kerkenraad moeten deze vier ambten worden vervuld. Gezien het takenpakket van een gemiddelde gemeente is vier ambtsdragers als ‘leiders van de gemeente’ echter te weinig. Het kerkordelijk minimum voor de kerkenraad is daarom gesteld op een predikant, twee ouderlingen, twee ouderlingen-kerkrentmeesters en twee diakenen.
Alle ambten vervullen
Kleine gemeenten die structureel niet aan dit minimum van zeven ambtsdragers kunnen voldoen, kunnen overleggen met het breed moderamen van de classicale vergadering hoe de basistaken van de gemeente met een kleinere kerkenraad toch naar behoren kunnen worden uitgevoerd. Het breed moderamen kan aanvullende maatregelen nemen, zoals ambtsdragers uit naburige gemeenten inschakelen of samenwerking met andere gemeenten zoeken. Het minimumvereiste voor het aantal aanwezige ambtsdragers om als kerkenraad besluiten te kunnen nemen (het quorum) is drie personen.
Volop in beweging
De Protestantse Kerk kent een ‘mozaïek van kerkplekken’; in de afgelopen jaren zijn ruim 250 nieuwe initiatieven gestart, zoals pioniersplekken, kliederkerken, leefgemeenschappen en monastieke initiatieven. Zijn voor deze initiatieven ook ambten nodig en zo ja, welke? Kan een kerkenraad uit ambtsdragers en niet-ambtsdragers bestaan? De discussie over de kerkordelijke kaders voor de kerkenraad is volop in beweging.
Kerk2025: terug naar de kern
Pijl naar rechtsBron: 'Protestantse Kerk Nederland'