20-01-2021 00:00

Echt contact via ZOOM kliederkerk

Peter Jan Kik is jeugdwerker en zit in het kernteam van kliederkerk Vlaardingen. Hij vertelt: ‘Toen corona kwam baalden we in eerste instantie erg. We waren net op de goede weg, we hadden ongeveer 35 deelnemers. Van het een op het andere moment moesten we stoppen met de fysieke bijeenkomsten.’

Vorig jaar rond Pasen begon de kliederkerk met acties om contact te houden met de deelnemers. Maandelijks werd een tasje met een werkboekje, knutselspullen en wat lekkers rondgebracht. Daarnaast ging de kliederkerk door met het uitzenden via YouTube, werd er een puzzeltocht georganiseerd en kwam de kliederkerk na de zomer samen in het park om te picknicken.

Sinds twee maanden is de kliederkerk begonnen met het organiseren van kliederkerk bijeenkomsten via ZOOM. “Dit sloeg meteen aan,” vertelt Peter Jan. ‘Mensen waren direct weer betrokken en het was mooi om te zien dat er weer interactie was. Alles wat de kliederkerk tot een succes maakte kwam weer terug: online ontdekken, vieren en met elkaar een gezellige middag beleven. We hebben net onze tweede sessie achter de rug.”

Peter Jan: ‘We bezorgen nog steeds goed gevulde tasjes bij de deelnemers. Vervolgens vragen wij iedereen om rond drie uur te beginnen met knutselen. Om half vier openen we de ZOOM ruimte en komt iedereen, al knutselend, binnen. Om vier uur begint het echte programma. We bespreken de gemaakte knutsels en ontdekken samen een nieuw bijbelverhaal.” 

Op deze manier wordt echt contact gemaakt.. “Wij merken dat heel veel mensen hier behoefte aan hebben,” vervolgt Peter Jan. “Verhalen worden uitgewisseld, kinderen staan in de spotlights met hun knutsel en mensen voelen zich weer echt verbonden met elkaar. De reacties zijn erg enthousiast. Mensen waarderen het gewoon erg om in een kleine groep samen te komen en een leuke zondagmiddag met elkaar te hebben. De kracht van kliederkerk komt via deze middagen weer sterk naar voren.’

Kliederkerk: missionaire vorm van vieren voor alle leeftijden

6 jan 2021 Pijl naar rechts

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'