31-03-2021 00:00

Avondklok: download hier een verklaring voor noodzakelijke kerkelijke activiteiten

Hieronder een format voor een werkgeversverklaring Protestantse Kerk voor predikanten en kerkelijk werkers:

Werkgeversverklaring avondklok - voorbeeld ingevuld voor predikant

Andere kerkelijke medewerkers die tijdens de avondklok-periode een urgente taak te vervullen hebben, die niet tot de volgende dag kan worden uitgesteld (bijv. in het kader van diaconale urgente situaties), hoeven alleen een eigen verklaring in te vullen. 

De werkgeversverklaring mag voor een langere periode worden afgegeven. De eigen verklaring moet per situatie opnieuw worden ingevuld. Een format voor een eigen verklaring is te downloaden via de site van de Rijksoverheid.

Alhoewel er binnen gemeenten van de Protestantse Kerk over het algemeen geen sprake is van een werkgever/werknemers situatie, wordt in deze uitzonderlijke situatie het woord ‘werkgeverschap’ functioneel opgevat. (Voor kerkelijk werkers, kosters en organisten met een arbeidscontract geldt dat er wel sprake is van een werkgever/werknemers situatie.) 

Het is aan de kerkenraad, als ware zij een werkgever, de afweging te maken wat noodzakelijke en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden. Te denken valt aan: 

  • Crisispastoraat 
  • Voorbereidingen uitvaarten

Ook de vieringen in de Stille Week en met Pasen vallen helaas onder de huidige maatregelen. Dat betekent dat men voor avonddiensten in deze periode rekening moet houden met de avondklok. Vanaf 31 maart geldt de avondklok van 22.00 uur tot 4.30 uur.

Meer informatie op  de site van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok 

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'