Kerk Dwingeloo organiseert coronapanel: geloof, hoop en wetenschap
Op een maandagavond organiseert Mark vanuit de kerkzaal een livestream waarbij kijkers anoniem vragen kunnen indienen Deze worden beantwoord door een panel van gemeenteleden: een epidemioloog, een kinderarts, een oncologieverpleegkundige en een ex-coronapatiënt. Of het nu gaat om de werking van het virus of om religieuze bezwaren tegen een vaccin: alle panelleden weten precies wat zij de kijker te zeggen hebben vanuit hun eigen ervaringen en expertise. Sommige vragen behoeven een lang en weloverwogen antwoord. Anderen worden beantwoord met een stellig ‘nee’, en vervolgens een uitgebreidere toelichting.
Jeremia
Mark werd helemaal enthousiast toen hij zijn nieuwe gemeente leerde kennen. Van alle gemeenteleden met hun verschillende gaven en talenten, maar al helemaal toen de gemeente een paar medisch experts in huis bleek te hebben. “Een epidemioloog in onze kerk! Zo iemand kun je niet voor jezelf houden. Jeremia 29 draagt christenen op om zich in te zetten voor de bloei van hun dorp of stad. Ik ging nadenken over hoe wij dit konden doen.”
Spanning
Tijdens de sessie kan iedere kijker anoniem vragen indienen. Van tevoren leverde dat enige spanning op. “Wat als de avond opeens overgenomen zou worden, bijvoorbeeld door mensen die hun eigen mening blijven opdringen in de chat? Toch vonden we het belangrijk om dit zo te organiseren dat we iedereen de ruimte zouden geven. Als experts, maar ook als kerk, sta je sterk achter je standpunten van waaruit je de vragen beantwoordt.”
Allerlei vragen passeren de revue. Van technische vragen over de werking van een vaccin, tot vragen over kerk-zijn in coronatijd. Het vragenvuur valt even stil wanneer panellid Jan vertelt over een bijzonder moment tijdens zijn ziekte. Hij kon een laatste keer bellen met zijn vrouw en kinderen voordat hij in een kunstmatige coma op de IC zou belanden. “Op dat moment ging door mij heen dat ik misschien niet meer ouder dan 67 zou worden. Misschien zou ik mijn vrouw en kinderen nooit meer terugzien. En toch werd ik volkomen rustig. Ik dacht: als ik overlijd, is het goed. Want dan ben ik eerder bij God dan ik had verwacht.”
Gaten vullen
Juist de combinatie van wetenschap, geloofsvragen en persoonlijke verhalen maken deze avond volgens Mark tot een geslaagde combinatie waar ook mensen van buiten de kerk zich door aangetrokken voelen. “Je ziet dat er bij jongere generaties weer meer interesse komt voor zingeving en voor de kerk. Negatieve ervaringen of vooroordelen die hun ouders en grootouders hadden, hebben zij zelf niet meer. Secularisatie heeft een gat gecreëerd in het leven van mensen. Dat gat kun je als kerk weer opvullen.”
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'