12-05-2021 00:00

Tegengif: Ds. Ad van Nieuwpoort in gesprek met scriba René de Reuver

René benadrukt in dit interview dat er in de synode en bij het landelijke dienstencentrum steeds meer aandacht komt voor de rol van lokale gemeenten: “We willen meer ‘van onderop’ denken, vanuit de gemeenten zelf. We willen terug naar de basis.”

Hij ziet dat de coronatijd een zware tijd is voor zowel de mens als de kerk, maar dat er tegelijkertijd een nieuwe beweging ontstaat waarbij kerken zich meer naar buiten en naar de mensen richten. “God laat zich niet opsluiten in een kerk. Zijn wij daar waar Hij is en ontdekken we daar iets van Zijn aanwezigheid?”

Ook benadrukt hij dat er vandaag de dag veel wordt gevraagd van predikanten, maar dat een predikant en verschillende mensen die actief zijn in de kerk elkaar goed kunnen aanvullen. “Als ik terugdenk aan mijn tijd als gemeentepredikant in Moerwijk, waren er soms dingen die ik beter kon dan anderen met mijn universitaire scholing. Maar er waren veel mensen werkzaam vanuit de kerk die hele andere dingen weer veel beter konden dan ik. Zo vulden we elkaar aan, dat was ontzettend waardevol.”

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'