Dorpskerkenbeweging voorziet in behoefte
Sinds de start van de dorpskerkenbeweging in september vorig jaar is heel wat gebeurd. De beweging voorziet duidelijk in een behoefte. De dorpskerkambassadeurs reizen het hele land door. Ze gaan van gemeenteavond naar ringbijeenkomst, van netwerken Veilig Platteland naar de landelijke pastorale dag. Sinds de start van de beweging hebben de dorpskerkambassadeurs al met ruim 250 dorpskerken contact gehad. En nu ik toch met getallen bezig ben: er zijn 300 mensen lid van de facebookgroep en bijna 600 mensen ontvangen de nieuwsbrief. En inmiddels is het boek Sporen van God in het dorp toe aan een tweede druk.
Het team van de dorpskerkenbeweging bestaat uit drie dorpskerkambassadeurs (Jolanda Tuma, Mathilde Meulensteen en Betsy Nobel) en ikzelf als projectleider. Mijn taak is om de dorpskerkenbeweging op de kaart te zetten. Omdat het dorpskerkelijk leven gaat over diaconaat, pastoraat, jeugdwerk, vieren en kerkgebouwen is het goed om geregeld overleg te hebben met collega’s in de dienstenorganisatie die op deze terreinen werkzaam zijn. Maar ook daarbuiten onderhoud ik contact met tal van organisaties en initiatieven die van belang zijn voor dorpskerken, en andersom. Dat varieert van het praktijkcentrum van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt tot het Katholiek Nieuwsblad. Maar ook andere organisaties zoals de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen en Kerkelijk Waardebeheer, waarmee raakvlakken zijn. Onlangs had ik een video-conferentie met de Engelse Revd. Elizabeth Clark, die vanuit de United Reformed Church en de Methodist Church is aangesteld als national rural officer bij het Arthur Rank Centre. Het Arthur Rank Centre heeft bijvoorbeeld informatiefolders voor dorpskerken over open kerk-zijn, toegankelijkheid voor minder-validen en een toolkit over sociaal isolement en eenzaamheid. Prachtig materiaal dat heel goed bewerkt zou kunnen worden voor de Nederlandse context.
Ik probeer ervoor te zorgen dat de ambassadeurs de handen vrij hebben om in dorpskerken te zijn. Ik ben blij om te zien dat dorpskerken de ambassadeurs goed weten te vinden. Soms zelfs zo goed dat ze op één avond gevraagd worden voor een gemeenteavond, een ringbijeenkomst én een vergadering van een classis. Hoewel de dorpskerkambassadeurs heel flexibel zijn, is hun agenda dat niet altijd. Daarom is het goed om tijdig contact op te nemen met de ambassadeur in uw regio om een afspraak te maken. De ambassadeurs reizen heel wat af en leren hun eigen regio goed kennen. Om te zorgen dat dorpskerken zoveel mogelijk hebben aan het netwerk dat de ambassadeurs opbouwen, concentreren ze zich op hun eigen regio. Hier vindt u welke ambassadeur in uw provincie actief is. Landelijke bijeenkomsten verdelen we in onderling overleg.
Samen bundelen we de vragen en verhalen, om zo de eigenheid van kerk op het dorp op het spoor te komen, hun unieke waarde, en de theologische aanknopingspunten die het mogelijk maken om kerk in het dorp te zijn.
Jacobine Gelderloos, projectleider dorpskerkenbeweging
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'