Een maaltijd én een praatje: #Nietalleen brengt sprankje licht in donkere tijd
Kerk-verzamelgebouw “De Nieuwe Stad” zet normaal gesproken meerdere keren per week haar deuren open voor mensen die eenzaam zijn én een maaltijd nodig hebben. Elianne Schultz (35), diaconaal werker bij de Lutherse Kerk in Amsterdam, vertelt: “We werken als Lutherse Kerk samen met de Soup Kitchen van Pinkstergemeente Treasures. Vanuit ons kerkgebouw verstrekken zij gratis maaltijden aan Amsterdammers die hulp nodig hebben.” Zo werd de kerk een ontmoetingsplek voor velen die even willen ontsnappen aan eenzaamheid.
Nood is hoog
Door alle coronamaatregelen mochten mensen niet meer samenkomen in de kerk. Elianne: “Als kerken sloegen we de handen ineen en dachten na over hoe we op een andere manier konden helpen. De nood is namelijk heel hoog onder onze bezoekers.” Bezorgen bleek het alternatief. “Zo kunnen we ze toch eten brengen en tegelijk een praatje maken, op gepaste afstand.” Al wekenlang worden nu maaltijden aan huis bezorgd in heel Amsterdam-Zuidoost. Het aantal adressen groeit gestaag. “We bezorgen nu bij 168 adressen. Via allerlei hulpinstanties komen steeds weer nieuwe mensen beeld.”
“We vragen mensen gelijk even hoe het met ze gaat en of iemand hulp nodig heeft,” vervolgt Elianne. “Mensen zijn zo blij en dankbaar, ze zien de hele dag niemand en kunnen nu even hun verhaal kwijt. Dat is voor ons ook heel bijzonder om te doen.” Aan de andere kant is het ook moeilijk. “Je wilt eigenlijk gewoon even naar binnen en samen een kopje thee drinken.” Elianne heeft het idee dat de nood steeds groter wordt naarmate de crisis voortduurt. “Mensen raken geïsoleerd, zitten langer alleen en raken verwaarloosd. Weer anderen missen hun inkomen én hun netwerk. Dan stapelen de problemen zich op.”
Soep en brood voor Dordt
Ook in Dordrecht sloegen kerken de handen ineen en startten in het kader van #Nietalleen de corona-hulpactie ‘Licht voor Dordt’. “We willen op deze manier oog hebben voor onze naasten in nood,” vertelt Petra Jongekrijg, een van de initiatiefnemers. “Voor dak- en thuislozen is er een uitgiftepunt voor eerste levensbehoeften, waar mensen elke dinsdag en zaterdag soep, brood en toiletartikelen kunnen afhalen.”
Onder normale omstandigheden kunnen mensen in Dordrecht voor soep en brood terecht bij het Aandachtscentrum of Broodnodig. Hun activiteiten zijn stilgelegd door de crisis. “Mensen lopen nu maar wat rond op straat, vervelen zich en kunnen nergens terecht voor soep en brood,” vertelt Petra. “We zijn heel blij dat we de mensen nu toch een maaltijd kunnen aanbieden.”
Ook na de coronacrisis
De nood die er is onder mensen in Amsterdam raakt Elianne. “Soms hebben mensen al een paar dagen niet gegeten en ziet er niemand naar ze om. Ik vraag me dan af hoe dat mogelijk is in ons eigen land. Een wereld van problemen die nu heel dichtbij komt.” De maaltijden worden gekookt en rondgebracht door vrijwilligers die door de crisis zelf ook thuiszitten en het fijn vinden iets nuttigs te kunnen doen. Elianne: “Mensen kunnen zo de handen uit de mouwen steken en vinden het fijn om iets bij te kunnen dragen.” De kerken zijn van plan ook na de coronacrisis door te blijven gaan. “Een deel van de mensen blijft deze hulp nodig hebben, ook na de crisis.”
Elianne is erg blij met deze actie van de gezamenlijke kerken. “We kunnen dit werk alleen maar vanuit geloof doen. Je kunt iets betekenen voor anderen. We moeten samen door deze moeilijke tijd heen.”
Landelijke collecte #Nietalleen
De Protestantse Kerk en Kerk in Actie werken in platform #Nietalleen samen met een groeiend aantal andere kerkgenootschappen en christelijke organisaties om de vele hulpinitiatieven die door de coronacrisis zijn ontstaan te verbinden aan iedereen die om hulp vraagt. De nood groeit. Steeds vaker zijn er berichten van intens verdrietige situaties en van gezinnen die in ernstige (financiële) problemen raken. Op zondag 10 mei is er een landelijke collecte in de kerken voor #NietAlleen coronahulp. Met de opbrengst kunnen lokale initiatieven worden ondersteund die hulp bieden vanwege de coronacrisis. Elke kerk en gemeente is vrij in de besteding van deze collecte.
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'