10-12-2020 00:00

Kerstfilm Zondagavondkerk Amsterdam laat God zien in de gebrokenheid

Al ruim 50 jaar is er op Kerstavond een kerstviering in het Concertgebouw. “Ieder jaar organiseerden we een avond voor 2000 bezoekers met musici, lezingen uit de Bijbel en een inspirational talk,” vertelt ds. Taco Koster, pop-up predikant in de Zondagavondkerk (en de Protestantse Gemeente Zunderdorp in Amsterdam-Noord).

Op zoek naar God

De jaarlijkse vieringen op Kerstavond worden georganiseerd door mensen van de Zondagavondkerk: iedere zondagavond is er om 19.00 uur een dienst waar je geloven kunt ontdekken en beleven. Op een prachtige plek in het centrum van Amsterdam: de Engelse Kerk op het Begijnhof. Iedereen die op zoek is naar God en iets van de kerk wil meebeleven, is welkom. De Zondagavondkerk is onderdeel van de stichting Diensten met Belangstellenden.

Door corona worden deze zondagavonddiensten nu kleinschalig gehouden. Ds. Koster: “We houden warme, kleinschalige bijeenkomsten met luisterliederen, gebed, stilte en een korte toespraak, bedoeld om mensen aan het denken te zetten. En ondanks corona zijn we met een aantal bevlogen twintigers, dertigers en veertigers gestart met een veranderingstraject: hoe zijn we relevant voor de stad en hoe kunnen we mensen helpen in hun (geloofs)vragen en zoektocht?”

In de gebrokenheid dichtbij

Nu de coronacrisis voortduurt, werd duidelijk dat de viering in het Concertgebouw dit jaar niet kan doorgaan. De organisatoren gingen niet bij de pakken neerzitten. Ds. Koster: “We wilden vooral kijken naar wat we mensen wél kunnen bieden.” Het idee voor het maken van een kerstfilm/viering ontstond en werd uitgewerkt. 

Een voorproefje van de film:

Als filmlocatie werd het Museum of Humanity in Zaandam gekozen. “In een kapotte munitiefabriek hangen portretten van vluchtelingen, maar in alle gebrokenheid wordt ook schoonheid zichtbaar. Dat is een mooie link naar Kerst, dat bij uitstek het moment is dat God in de gebrokenheid dichtbij komt. In de film/viering vertellen we ervaringen van mensen die in een complex leven zomaar iets van Gods nabijheid ontdekken. In moeilijke tijden schittert ook schoonheid, verwondering en hoop.”

De muziek wordt verzorgd door Benjamin Bakker, het Dutch Vocal Art Ensemble, het Faber Strijkkwartet en saxofonist Paul van der Feen. Ze staan garant voor een prachtige en sfeervolle invulling van de muziek. “Het was een geweldig project om met elkaar vorm te geven. Vooral jongeren, tussen de 20 en 40 jaar zijn mee gaan doen. Ik vind het bijzonder om te zien dat zij juist in deze coronatijd opstaan. En volop ruimte krijgen, ook dat!”

Verhaal gaat verder onder foto

Mooie dingen in coronatijd

Het maken van een professionele film brengt kosten met zich mee. Hoe gaat de Zondagavondkerk daarmee om? Ds. Koster: “We hebben eerst de keuze gemaakt dit te gaan doen. Punt. Eerst de visie. En daarna zijn we begonnen om fondsen te benaderen. En misschien kost dit ons als kerk veel, maar dat is het ons dubbel en dwars waard.”

Ds. Koster is dankbaar voor alle mooie dingen die in deze tijd ook gebeuren. “Ik ben een hoopvol mens. Natuurlijk is er ook de vraag: hoe staan we er na de crisis voor? Maar ik zie dat we mensen bereiken die we voor corona niet in beeld hadden. Zowel bij de Zondagavondkerk als bij de Kerk in Zunderdorp zijn we nieuwe initiatieven gestart. Niet alleen deze kerstviering online, maar ook een kliederkerk (met heel veel kinderen!), de vlog Anderhalve Meter en een Alphacursus Online. Daar ben ik blij mee!”

Verhaal gaat verder onder foto

De film/viering komt op Kerstavond om 20.00 uur beschikbaar. Op de site kerstavonddienst.nl tref je alle info aan en kun je je van te voren ook aanmelden. Ds. Koster: “En als je als kerk denkt, we willen deze film/viering aanbieden in ons kerkgebouw, neem dan even contact met me op. Dat lijkt me leuk!” (Mailadres: jkoster@solcon.nl.)

Info en meekijken op Kerstavond

kerstavonddienst.nl

Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'