Protestantse Kerk stuurt duizenden paasgroeten naar gevangenissen
De Protestantse Kerk en Kerk in Actie organiseren jaarlijks de Paasgroetenactie om gedetineerden een bemoedigende groet te sturen met Pasen. Juist in deze coronatijd - waarin bezoek aan veel beperkingen gebonden is - kunnen gevangenen een hart onder de riem goed gebruiken. Ds. Heetderks: “Dit is ook voor gedetineerden een lastige tijd. Degenen die je lief zijn, zie je vanwege de pandemie alleen van achter plexiglas of via de tablet. Dat levert nog wel eens spanningen op.”
Verhaal gaat verder onder foto
Verbinding met buiten
Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot vrijwillig coördinator van de Paasgroetenactie, weet als geen ander hoe belangrijk het ontvangen van post is voor gevangenen. “Post is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. Door dit kaartje met Pasen mogen ze weten dat er mensen zijn die aan hen denken, dat ze niet vergeten worden.” Het is belangrijk dat ‘buiten’ naar ‘binnen’ komt, vult Jeannette aan. “Het is de verbindingslijn van de kerk van Christus, van de gemeente buiten de muren naar die binnen de muren. Jezus zelf gaf ons de opdracht om te zien naar gevangenen.”
De afgelopen weken hebben Gerry en Jeannette keihard gewerkt om alle binnengekomen kaarten te sorteren en pakketten te maken voor alle gevangenissen en tbs-klinieken. Daarbij kregen ze hulp van andere vrijwilligers uit hun woonplaatsen Giessenburg en Giessen-Oudekerk. Met elkaar hebben ze ervoor gezorgd dat íedere kaart persoonlijk is nagekeken en voorzien van een bemoedigende tekst. Gerry: “Het is zo goed als gedetineerden een echte bemoediging lezen achterop de kaart. Daarom zorgen we ervoor dat iedere kaart door onze handen gaat voor ze naar de gevangenissen worden gestuurd.” Ieder jaar worden Gerry en Jeannette weer verrast door de veelheid aan creativiteit die getoond wordt. “Kaarten met tekeningen van kinderen, kaarten met verrassende teksten, zo mooi om te zien. Ook hoorden we van ouders die samen met hun kinderen kaarten schrijven en dan samen voor gevangenen bidden, hartverwarmend!”
Met een liefdehart
‘Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangen zat’ - woorden van Paulus in de Hebreeënbrief - zijn Gerry en Jeannette op het lijf geschreven. Hun motivatie? "De mens achter de mens zien. Je weet niet hoe je werk terecht komt, maar God weet het wel." Gerry: "Ik las eens een boek van iemand die onterecht vastzat. Hij riep uit: Waar zijn de kerken?!" Het zette me aan het denken om aan de slag te gaan voor gevangenen in mijn eigen buurt.” Onder Gerry´s leiding is Giessenburg al jaren betrokken bij vrijwilligerswerk in de gevangenis in Dordrecht. Gerry: "Dat werk is nooit een druppel op een gloeiende plaat. Alles wat je met een liefdehart doet, komt aan.”
Door de vele kaarten die ingestuurd zijn kunnen met Pasen in alle gevangenissen kaarten worden uitgedeeld aan gedetineerden. En dat doet hen goed, ervaren veel justitiepredikanten. Ds. Harma Zuidersma: “Gevangenen realiseren zich dat er mensen zijn die zich inleven in hun situatie. “De vrouw die dit geschreven heeft, kent mij helemaal niet en toch krijg ik deze kaart,” was de verbaasde reactie van een vrouwelijke gedetineerde toen ze een paasgroet ontving.” Er wordt altijd dankbaar gebruik gemaakt van de extra kaart mét postzegel die gevangenen bij hun eigen paasgroetenkaart ontvangen. Gerry en Jeannette letten er bij het sorteren altijd op dat er op iedere extra kaart die meegestuurd wordt een postzegel geplakt zit. Is die per ongeluk vergeten, dan wordt er eigenhandig een postzegel bij geplakt. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring. En dat is juist waar je het voor doet," aldus Gerry.
Gebaar van verbondenheid
Ds. Heetderks is er trots op dat zoveel protestantse gemeenten ieder jaar weer meedoen met de Paasgroetenactie. “Ik ben dankbaar dat mensen ook in deze onzekere tijd aan anderen denken. Het doet me elk jaar weer goed te zien dat er aan gedetineerden in hun situatie gedacht wordt. Het is een sprekend gebaar van verbondenheid en een teken dat mensen niet opgegeven worden. Dat past bij Pasen.”
Lees ook:
Justitiepredikant Harma Zuidersma: “Wij zijn gemeente binnen de muren”
26 jan 2021 Pijl naar rechts
Bron: 'Protestantse Kerk Nederland'