Wereldwijde steunbetuigingen na overstromingen
Reacties oecumenische relaties
Vanuit de internationale wereldwijde oecumenische beweging wordt van harte met elkaar meegeleefd. De Wereldraad van Kerken heeft de lidkerken in Nederland, België en Duitsland een brief gestuurd waarin ze hun medeleven tonen.
“We bidden God om jullie kracht te geven wanneer jullie hulp bieden aan de duizenden die hun huizen verloren hebben en geëvacueerd moesten worden. In deze voor jullie moeilijke tijd, herinneren we met dankbaarheid jullie eindeloze inzet om mensen en landen wereldwijd bij te staan. (...) Jullie mogen er op vertrouwen dat jullie in deze uitdagende tijd worden vastgehouden door onze gebeden en solidariteit.” Lees hier de volledige brief
Ook de World Council of Reformed Churches (de gereformeerde kerkfamilie) heeft een soortgelijke brief gestuurd. Daarnaast roepen zij op om aandacht te schenken aan de klimaatcrisis.
“We moeten erkennen dat oecumene betekent dat we de gehele wereld erkennen als woonplaats van mensen, dieren en natuur. We zijn integraal met elkaar verbonden. (...) Als rivieren en bossen en bergen niet de ruimte krijgen die ze nodig hebben, zullen er meer rampen volgen. Op dit moment is wereldwijde solidariteit nodig, solidariteit ten tijden van crisis, solidariteit om te willen veranderen.” Lees hier het hele bericht
Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie, is onder de indruk van de onderlinge betrokkenheid tussen kerken. “Het is zoals de Wereldraad schrijft. Meestal bieden wij - via Act Alliance waar Kerk in Actie onderdeel van is - hulp op plekken waar het nodig is, zoals bijvoorbeeld in zuid-Soedan waar vorig jaar grote overstromingen waren. Het is hartverwarmend om te ervaren dat de internationale christelijke gemeenschap ook voor ons bidt als wij het nodig hebben.”
Klokken luiden
Daarnaast roept de Evangelische Kirche Deutschland in Rheinland kerken in Europa op om vrijdag 23 juli om 18.00 uur de klokken te luiden als teken van onderlinge solidariteit. "Laten we samen hoorbaar maken dat we Christus volgen door elkaar te steunen, voor elkaar te bidden en het hoofd te bieden aan de chaos die deze verwoestende kracht heeft veroorzaakt”, schrijft dr. Thorsten Latzel, voorzitter van de Evangelische Kirche Deutschland in Rheinland, in zijn brief aan de kerkgenootschappen in Europa.
Zie ook:
Overstromingen in Limburg: Kerk helpt waar kan & voorbeden gevraagd
15 jul 2021 Pijl naar rechtsBron: 'Protestantse Kerk Nederland'