26-10-2019 14:41

Byzantijns Kozakkenkoor in Oude Helenakerk

Zondag 22 december geeft het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) een concert in de prachtige Oude Helena Kerk aan de Markt te Aalten.

Het EBKK is een mannenkoor, dat inmiddels zijn sporen heeft verdiend. De optredens in binnen- en buitenland (zoals België, Duitsland, Luxemburg en Tsjechië), voor radio en TV en de 4 concerten met Ivan Rebrov zijn hoogtepunten, die in het geheugen van menig koorliefhebber staan gegrift.

Het koor (opgericht sept. 1987) staat al sinds 1995 onder de bezielende leiding van Paul Kempers. Paul Kempers stuwt het EBKK steeds weer naar grotere artistieke hoogten.

In het eerste gedeelte worden de Byzantijnse liederen gezongen. Byzantijnse muziek is de sacrale zang van de christelijke kerken die de orthodoxe traditie volgen. Oude Joodse en Griekse elementen zijn hierin terug te vinden. De kerngedachte bij deze oeroude geloofsmuziek is dat het de heilige zang van engelen is. De schoonheid van deze muziek spreekt velen aan ook zonder dat men de taal begrijpt.

In het tweede gedeelte worden de Kozakkenliederen gezongen. Soms vederlicht in het liefdeslied van de bomen, dan weer breed en gespierd in het bekende lied van de Wolgaslepers.

Een prachtige koorklank met in het hoge register bij de eerste tenoren prachtige stemmen. Het is een uiterst ‘’wendbaar” ensemble. Binnen een enkel akkoord weet men van voluit naar een fluisterzacht pianissimo te komen.

In de veel geroemde akoestiek van deze eeuwen oude kerk zal dit concert een heel bijzondere uitvoering krijgen.

Aanvang: 15.00 uur  Kerk open: 14.00 uur Toegang: Elim en Marktzijde, inclusief kassa losse verkoop. Gereserveerde kaarten uitsluitend ophalen bij kassa Elimzijde. 

Toegangs prijs voorverkoop: € 12,50 pp Aan de kassa: € 15,00 pp

Bestelde toegangs kaarten via deze webshop worden in Aalten, Bredevoort en de buurtschappen gratis thuisbezorgd. Bestelde kaarten van buiten deze regio liggen op de dag van de voorstelling klaar bij de kassa (Elimzijde).