Gedenkraam Oosterkerk Aalten

  

Het Aaltense gedenkraam in de Oosterkerk

Een van de predikanten in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was ds. Th. Delleman. Hij vertok in 1938 naar Rotterdam Kralingen. Hij maakte daar in de meidagen van 1940  het bombardement op Rotterdam van nabij mee. Hij merkte dat het bombardement diepe sporen achterliet bij de mensen, met name bij de kinderen.

Bij het zien van de onrust en de angst, dacht hij aan de gastvrijheid van de Achterhoekers, zo verwoorde hij dit na de oorlog. Er werd een comité opgericht en in juli 1940 vertrokken kinderen uit Rotterdam naar de Achterhoek. Circa 800 kinderen zijn te gast geweest in Aalten en omgeving. De kinderen vertrokken niet met lege handen terug naar de stad. Eieren, levende have, roggebrood, spek enz. ging mee. Later werd dit overgenomen door de diaconieën van de kerken in Aalten. De laatste reis van kinderen uit Rotterdam vond plaats in februari 1945

Gedenkraam als dank

Na de oorlog ontstond in de Gereformeerde Kerk van Kralingen een comité om de Aaltense gemeenschap een gedenkraam aan te bieden, in samewnwerking namens de gezamenlijke kerken en de Joodse gemeenschap van Kralingen. Een geschenk voor de burgerij  van Aalten.

Dit boekje, samengesteld door ds. Gerhard ter Maat, laat het gehele gedenkraam zien in woords en beeld. De netto opbrengst gaat naar het Nationaal Onderduikmuseum te Aalten. 

Gedenkraam Oosterkerk 

Deze bestelmogelijkheid is voor mensen van buiten de gemeente Aalten. De prijs is inclusief bezorgkosten per...
€ 6,00

Gedenkraam Oosterkerk 

Dit artikel is bestelbaar voor de inwoners van de gehele gemeente Aalten. Het artikel wordt u gratis thuisbezorgd binnen...
€ 2,00