Remigiuskerk

Adres.
Kerkstraat 42, 7255 CB Hengelo Gld.

Naamgeving.
De Remigius wordt voor het eerst als parochiekerk vermeld in 1152. De kerk was gewijd aan Remigius die in de tweede helft van de vijfde eeuw bisschop van Reims was. De legende zegt dat een duif hem een flesje zalfolie bracht waarmee koning Clovis gedoopt werd.

De kerk van buiten.
De Remigiuskerk is een laatgotische pseudobasiliek met een driezijdig gesloten koor. Dit koor werd gebouwd rond 1400 en is het oudste deel van de kerk.
Het schip en de toren zijn van 1450 – 1500 tot stand gekomen. Waarschijnlijk zijn de zijbeuken langs de toren toen doorgetrokken. In het begin van de zestiende eeuw is aan de koorzijde van de noordbeuk een sacristie aangebouwd.
De toren is 65 meter hoog en bestaat uit baksteen met tufstenen speklagen en drie geledingen. In de toren hangen een klok uit 1406 en een door Peter van Trier gegoten klok uit 1612.
In 1893 is de huidige indeling gerealiseerd. Van 1955 – 1960 hebben restauraties plaatsgevonden en in 2004 is de toren gerenoveerd.

De kerk van binnen.
In de kerk vallen op het bankenplan, de wandschilderingen in het koor en het orgel.

De banken zijn in een halve cirkel om de preekstoel geplaatst. Het is een typisch protestantse inrichting uit die tijd. De eikenhouten preekstoel en de kaarsenkronen stammen uit de zeventiende eeuw.

De wandschilderingen in het koor zijn gemaakt van 1425 tot 1450.  Deze muurschilderingen in het koor verbeelden de Twaalf Apostelen. De apostelen zijn als volgt afgebeeld: vijf aan de noordzijde, twee keer twee op de muurvlakken tussen de vensters van de koorsluiting en drie op de zuidelijke muur. Deze staan in architectoni¬sche omlijstingen onder een soort baldakijn. Onder hun voeten bevinden zich medaillons waarin borstbeelden van de profeten staan. Hier-mee wordt het verband tussen het oude en nieuwe testament aangegeven. 
Iedere apostel heeft een voor hem typerend attribuut in de hand waarop een artikel van de geloofsbelijdenis is te lezen.  Afgebeeld zijn: Petrus, Paulus (in plaats van Judas Iskariot die Jezus verraden heeft), Johannes, Andréas, Jacobus de Meerdere, Thomas, Jacobus de Mindere, Phlippus, Barthlomeus, Mattheus, Simon de Zeloot en Judas Thaddeus.
Hoog op de oostmuur van de noordelijke zijbeuk staan nog twee schilderingen: de aanbidding van de drie koningen die als ridders zijn afgebeeld en Agatha en Margaretha. 

Het orgel is in 1894 gebouwd door J. Proper uit Kampen. Het is een mechanisch sleepladenorgel, waarbij gebruik is gemaakt van meerdere soorten ouder pijpwerk. In 1975 is het orgel gerenoveerd en uitgebreid. Dit instrument is in 1999 op de landelijke monumentenlijst geplaatst, omdat dit orgel als een exponent kan worden gezien van eind 19de eeuwse orgelbouw.

 

Virtuele tour.
Door Boris Ariaens van CycloMedia Technology B.V. is op 15 januari 2012 een virtuele tour gemaakt in en om de Remigiuskerk vanuit verschillende standpunten. Dit is te bekijken op www.onsite360.nl/projecten/remigiuskerk.