Terugblik Roemeniëreis 2014

In de laatste twee weken van augustus waren we met een groep van 19 personen in Ocna Mures in Roemenië. Daar hebben we, samen met onze Roemeense vrienden en vriendinnen, weer veel werk verzet in korte tijd. Er is een mooie speeltuin gemaakt bij een school en er zijn 54 gordijnen gemaakt voor het bejaardentehuis, omdat de mensen in de blakende zon lagen. Soms hing er een operatielaken voor een raam om de mensen wat tegen de zon te beschermen. We hebben er mooie en vrolijke gordijnen gemaakt en het doet je goed wanneer iemand vanuit het bed dan verzucht: het lijkt een beetje op thuis. Wilt u meer lezen en vooral zien (foto’s en filmpjes) over deze bijzondere reis kijk dan op onze website www.jwrhengelo.nl bij de weblog 2014. Maar ook hieronder kunt u een aantal reacties lezen van mensen die mee waren met deze bijzondere reis:

Ik vond het een fantastische ervaring om met de groep mee te mogen naar Roemenië. Na de gedeelde ervaringen met de jongelui nu mee voor het echte werk. Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft. Veel plezier en gezelligheid onderweg en in Roemenië. Wij hebben een prachtige speeltuin gemaakt bij de school en wij hebben het troosteloze bejaardenhuis behoorlijk opgevrolijkt. Dat geeft een goed gevoel ook al weet je dat er eigenlijk veel meer gebeuren moet. Het was af en toe keihard werken maar gelukkig in geweldig goede weersomstandigheden. Het gastvrije onthaal bij Mutti en Sandor heeft indruk op mij gemaakt. Ik vond het contact met de Roemeense jongeren goed mede omdat er geen taal taalbarrière was. Gelukkig werkte de plaatselijke overheid in Ocna Mures goed en snel mee. Ik begreep dat dat in voorgaande jaren wel eens anders was. Wij hebben als groep goed gewerkt om de Roemenen te laten zien dat je met gezamenlijke inspanning de wereld wat leuker kunt maken.
Ton Knoef.

Het is altijd weer fijn om terug te komen in Ocna Mures. Door de jaren heen is het toch een vertrouwde plek geworden waar we met open armen worden ontvangen. Ik vind dat de reis dit jaar een bijzonder ontspannen karakter had, los van het feit dat we natuurlijk veel werk hebben verzet. Het was prettig om ook 's avonds met de (Roemeense) jeugd op pad te zijn. Zo hoor je in een wat ontspannen sfeer waar iedereen staat in zijn/haar leven en hoe dat leven eruit ziet. In de speeltuin hadden we dit jaar een grote uitdaging. Nog nooit eerder hebben we zo'n groot speeltoestel geplaatst. Het resultaat mag er dan ook zijn. In het bejaardentehuis hebben we ons ook op meerdere manieren verdienstelijk kunnen maken. Het is fijn om te zien dat onze inspanningen worden gewaardeerd. Kortom, de reis naar Roemenië is weer super goed geslaagd met een superleuke groep mensen!
Sybren Knoef.

Ook al was dit al mijn 6e keer dat ik meeging, elke keer maak je weer nieuwe dingen mee. Het is mooi om te zien hoe dankbaar de lokale bevolking is voor wat we doen. Ik vind de JWR een mooi fenomeen en ik denk dat het een goed voorbeeld is van het feit dat 'de jeugd van tegenwoordig' ook best wat voor een ander wil doen. Hopelijk heeft dit een positief effect op het negatieve, egocentrische en asociale beeld dat sommige, met name oudere, mensen hebben van onze leeftijdscategorie in de samenleving.
Jorrit Knoef.

Ongelofelijk inspirerend om samen als JWR-groep met de Roemeense jongeren te werken aan de speeltuinen en het bejaardentehuis. Ook de hulp van twee Roemeense vrouwen Ilona en Martha bij het naaien van de gordijnen is geweldig. We spreken niet elkaars taal, maar begrijpen elkaar met handen en voeten!
Frida Meints.