Interkerkelijke motortocht Hengelo-Joure juli 2016

Terugblik.
Vorig jaar, bij de oecumenische motortoer op Tweede Pinksterdag in de tuinen van Dr. Vogel, keken we vooruit naar het toen aanstaande vertrek van Christien Ferrari naar Joure. Zij was één van de initiatiefnemers van dit inmiddels traditionele evenement vanuit de Raad van Kerken. “Nou, dan komen jullie toch een keer naar Joure!” was haar antwoord. Nu, ruim een jaar later, ging dat gebeuren..... 
Op zaterdag 16 juli vertrokken 13 personen met 7 motoren en 1 auto vanuit Hengelo naar Friesland. Het weer was prima en we reden via een prachtige route langs de IJssel naar Kampen, waar we volgens schema om iets voor 13.00 uur stopten op de parkeerplaats bij de Koggewerf. Nauwelijks waren we afgestapt of we zagen een groepje motorrijders passeren met een zwaaiende duopassagiere. Het kon niet anders of dat was de groep uit Joure! Er werd gedraaid en even later volgde een warm weerzien en een leuke kennismaking. Na broodjes en koffie stond een bezichtiging van de Nicolaas- of Bovenkerk op het programma. Het kerkgebouw dateert uit de 12e eeuw en is tussen 1957 en 1972 grondig gerestaureerd. Bij de ingang werden we begroet door een vrijwilliger, die ons spontaan een rondleiding aanbood en levendig kon vertellen over de geschiedenis van de kerk. Vervolgens vertrokken de Hengeloërs en Jousters gezamenlijk vanuit Kampen via de Weerribben naar Joure met onderweg nog een koffiestop. De avond werd doorgebracht in de tuin en het huis van de voltallige familie Ferrari met een perfect georganiseerde BBQ en veel gezelligheid. Zelfs voor vervoer naar hotel of slaapadres was gezorgd.
De volgende ochtend om 9.00 uur vormden al onze motoren een erehaag bij de ingang van de Oerdracht. Tot onze verrassing troffen we onder de kerkgangers een Hengeloos echtpaar aan, dat verbleef op een camping in de buurt. Voor onze helmen en motorkleding was een zaaltje beschikbaar. Bij het binnengaan van het volle kerkgebouw werden we direct al geraakt door de foto's op het scherm: de kerktorens van Joure en Hengelo met daarvoor het Hengelose motorbeeld. Waar kenden we dat van.....? Zelfs foto's van onze zaterdag waren door Christien al verwerkt in de presentatie van de inspirerende kerkdienst! Na het koffiedrinken (met meer dan 120 kerkgangers!) brachten de Friese motorrijders ons via een landelijke route van ongeveer 86 km een eindje weg richting huis. Onderweg genoten we een picknick aan riviertje de Linde bij De Hoeve onder Wolvega. Op een terrasje in Ommen keken we terug op een zeer geslaagd weekend, dat zeker vatbaar is voor vervolg. Er zijn al volop ideeën voor volgende interkerkelijke motorweekenden. Wij hebben de Jousters uitgenodigd volgend jaar naar Hengelo te komen!
Gerry Spekkink.

Voor (meer) foto's zie het Fotoalbum