Zingende Kleuren 11 januari 2018

Op 11 januari hebben we met een gezelschap van 25 mensen genoten van de lezing van Aleida Blanken over de “Zingende Kleuren” van schilder Marc Chagall. 
Chagall werd geboren in een vroom Joods gezin in de Wit-Russische stad Vitebsk. Moshe (Mozes) Segall, zo luidt zijn eigenlijke naam, was de oudste van negen kinderen. Gezien zijn joods-orthodoxe achtergrond was het bijzonder dat hij zich mocht ontwikkelen als kunstschilder. Na een studie in Sint Petersburg belandt hij in Parijs. Hij blijft in Frankrijk wonen, afgezien van de periode van de Tweede Wereldoorlog, toen verbleef hij tijdelijk in Amerika.
De stad Nice schenkt Chagall een museum waar men zijn werk kan tentoonstellen. 
Wie het Musée National Message Biblique Marc Chagall in Nice binnengaat, komt in een wereld met stuk voor stuk adembenemende meesterwerken die allemaal op de Heilige Schrift zijn geënt. Het is een bezoek aan een museum met een Bijbelse achtergrond, waar de kleuren van de liefde zingen.
We bespraken de kleuren, maar ook de symbolen, zoals bijvoorbeeld de kandelaren, de boekrollen, de stenen tafelen. We zagen steeds de relatie met Mozes. 
De schilderijen van Chagall kenmerken zich door de bijzondere kleuren. Hij schildert met veel symboliek, vaak vanuit de Bijbel/Thora. 
Met elkaar hebben we gesproken over wat we zien en wat ons aanspreekt in het werk Chagall. 
“Kunstwerken moeten voor zichzelf spreken” is de visie van Chagall. Iedereen mag zich vrij voelen om deze te bekijken met het hart! 
Aleida heeft verschillende keren in haar loopbaan studie gemaakt van het werk van Chagall. Dat was zeker te merken aan het enthousiasme waarmee zij de aanwezigen verleidde tot kijken, nadenken over en invoelen van het werk van deze bijzondere schilder. 
Al met al was het een mooie, inspirerende ontmoetingsavond op 11 januari 2018 in Ons Huis!
Frida Meints.