ZWO-nieuws (oktober 2015)

ZWO heeft contact gezocht met “Project de Kruisberg”.
In Doetinchems Vizier van 2 september stond: Bijna een jaar geleden op 10 september werd de tweedehands kledingwinkel op de Proces Opvang Locatie (POL) De Kruisberg geopend. “We zijn begonnen in de voormalige linnenkamer van de nieuwe aanbouw van De Kruisberg”, vertelt Marga Rutjes van Project Kruisberg. “Sinds twee maanden hebben we een grotere ruimte in het hart van het oude gedeelte”.
Marga Rutjes is diaken bij de Pinkstergemeente. “Samen met verschillende kerken, maar ook met hulp van particulieren helpen we de vluchtelingen aan kleding”, vertelt ze. “De kleding wordt ingezameld, of we krijgen donaties om kleding te kopen. Van het geld dat binnenkomt, kopen we nieuw ondergoed en nieuwe sokken. We vinden het een naar idee om de vluchtelingen tweedehands ondergoed te geven. Onze nieuwe locatie is een mooie vierkante ruimte waar we alle rekken met heren-, dames- en kinderkleding goed neer kunnen zetten. De vluchtelingen mogen zelf de kleding uitkiezen.” De vrijwilligers van Project Kruisberg zijn op maandag, woensdag en vrijdag aanwezig. “Op woensdagmorgen zijn we altijd geopend voor de vaste kern die recht heeft op kleding”, zegt Rutjes.
“Op maandag en vrijdag zijn we er voor de noodgevallen. Op die dagen sorteren we ook de binnengekomen kleding, zodat die woensdag netjes in de rekken hangt.
Per week kleden we rond de vijftig mensen. Veel vluchtelingen die hier komen, hebben alleen de kleding die ze aanhebben. Ze moesten vluchten en alles achterlaten. We helpen ze graag met alles wat ze nodig hebben. Als ze nieuwe kleding hebben, voelen ze zich weer mens. Je ziet dat hun houding verandert als ze in de spiegel kijken. Dat is mooi om te zien.”
Er komt bij Project Kruisberg allerlei kleding binnen, waaronder mooie, modieuze kleding van bekende, dure merken. “Als mensen in de stad een vluchteling in een Gaastrajas zien lopen, dan vragen ze zich soms af hoe dat kan”, zegt Rutjes. „Nou die kleding komt dus gewoon bij ons binnen en die krijgen ze via onze winkel. Ook horen we regelmatig dat de vluchtelingen allemaal een telefoon hebben. Die krijgen ze van een Arabische provider en ze kunnen drie maanden gratis bellen met de familie in hun land. Er zijn veel mannen die hun vrouw en kinderen hebben moeten achterlaten. Zo kunnen ze contact houden met thuis. Hier in Doetinchem zijn veel Syrische vluchtelingen die gevlucht zijn voor de oorlog en het geweld in hun land.”
Marga Rutjes meldt ons: “De feiten hebben de cijfers al weer veranderd, want er zijn nu geen 350 vluchtelingen meer, maar 575, en we zijn nu 2 keer per week open en kleden dan 70 a 80 mensen. Per week kopen we voor zeker 100 euro aan ondergoed. Door een extra donatie waren we in de gelegenheid om een aantal winterjassen te kopen voor de mannen, maar op een POL zijn de mensen maar 6 tot 8 weken, dus elke week gaan er zo’n 30 mensen weg en er komen weer 30 mensen direct uit Ter Apel binnen. En de winter moet nog beginnen, dus..........”
Wij, als ZWO, willen graag meehelpen de vluchtelingen een menswaardig bestaan te bieden, daarom willen we rond 8 november - het weekend voorafgaand aan St. Maarten - een actie organiseren. Hoe dit er precies zal uitzien kunnen we nog niet vermelden, maar het wordt iets bijzonders. Houd de media in de gaten! Via Uitzendinggemist.nl kan men het tv programma “geloof en een hoop liefde” van 31 augustus (Ned. 2) bekijken. Daarin een portret van Marga Rutjes met het “Project Kruisberg.”
Namens de ZWO, Stef Disbergen.