Eten volgens Luther

Op 11 oktober heeft een klein gezelschap in Kerkstraat 15 samen “Gegeten volgens Luther”. Een van de commissieleden had samen met Bert Schuerink recepten uit het boekje Amuse gekookt. Een boekje dat is uitgegeven voor het Lutherjaar! Op 31 oktober 2017 was het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg. Dat er tijdens het Lutherjaar zoveel aandacht is voor het eten aan tafel heeft te maken met Luthers privé leven. Op 13 juni 1525 trouwt Luther met de in 1523 uit het klooster Nimbschen bij Grimma gevluchte non Katharina van Bora, die haar toevlucht in Wittenberg gevonden had. Het huwelijk met de zestien jaar jongere Katharina wordt tegen het advies van vele vrienden van Luther gesloten, die daarin de ondergang van de Reformatie zagen. Katharina geeft voortaan leiding aan het huishouden, vooral de huishoudkas, waarmee Luther, zoals het verhaal gaat, volstrekt niet kon omgaan. Ze laat echter zien dat ze een goede huisvrouw en tuinierster is. In het gezin van Luther leven niet alleen zijn vrouw en later zes kinderen, maar ook een familielid van Katharina en sedert 1529 zes kinderen van Luthers zuster. Bovendien geeft Luther onderdak aan studenten in zijn woning, om de huishoudkas beter van geld te voorzien. Kenmerkend voor het familieleven van de Luthers zijn de vele opgetekende tafelgesprekken, waarin de taal en de verbondenheid met het volk duidelijk zichtbaar worden. In dit licht zijn de maaltijden rond Luther herdenking ontstaan.
Op het menu deze avond stond een pittige linzensoep met zure appel, kip met amandelsaus, appelcrumbel met kwark als toetje! Met name de kip viel goed in de smaak. Graag delen we het recept uit de Amuse graag met u!
Amandelkip
Wat heb je nodig (voor 4 personen)
150 g. witte amandelen gemalen, 
1 theelepel gemalen kaneel 
1/2 theelepel gemalen gember 
1 mespuntje gemalen kruidnagel 
1 mespunt gemalen kardemom 
sap van 1/2 citroenen
 0,5 l kippenbouillon 
witte peper, zout 
500 gram  kipfilet in stukjes 
beetje bloem 
olie of boter
Kook de amandelen met de specerijen, het citroensap en de bouillon al roerend op een matig vuur tot de saus romig dik wordt.
Snijdt de kipfilet in blokjes en wentel de blokjes kip door de bloem met zout, peper en kruiden. Bak ze dan gaar in een koekenpan.
Giet de saus over de kip.
Serveer de kip met krieltjes of rijst. Een frisse salade smaakt er heerlijk bij!
Eet smakelijk.
Hartelijke groet, commissie Inspiratie & Ontmoeting.