Zondag 26 maart 2017 Goede Herder Kapel

Midden in de 40dagentijd vieren we de Maaltijd van de Heer. Dan heeft een dienst opeens twee brandpunten: de Bijbellezing en het Sacrament. Daar stoeien we anno 2017 behoorlijk mee. Het voegt niet meer dat een avondmaalsdienst een hele woorddienst is die verlengd wordt met het ‘Heilig Avondmaal’. Aan de andere kant zien we een Tafelviering zonder Woordbediening ook niet zitten.
Vanmorgen lopen de Bijbellezing en het sacrament naadloos in elkaar over. De evangelie-lezing is Johannes 6: 1-15 ‘het teken van het brood’, het verhaal dat vroeger bekend stond als ‘de wonderbare spijziging’.
Midden in de Veertigdagentijd schijnt het Wit van Pasen door de harde werkelijkheid heen. We mogen vertrouwen dat we bij dat feestelijke Pasen uitkomen, al gaat de weg daarheen nog door veel donker. 
Johannes 6: 1-15 brengt ons alvast in feeststemming. Het wonder van de vijf broden en twee vissen voor 5000 mensen - en meer - wordt verteld. Hemels brood wordt ons in handen gelegd en rondgedeeld. We zien naar Hem op en nemen het dankbaar aan. Wat een genade, wat een rijkdom! Met dit brood kunnen we verder! Een preek over dit Bijbelgedeelte is eigenlijk niet af als de Maaltijd van de Heer niet gevierd wordt.
ds. Job Stein.