De Lochemse stadswandeling 28 april 2016

Op 28 april togen we met zo’n 12 belangstellenden naar Lochem voor een nadere kennismaking met dit naburige stadje. Een deskundige gids leidde ons rond en vertelde veel over het verleden en heden. Zo kwamen we langs een deel van de stadsgracht met het zgn. “pesthuisje” en dwaalden we door de binnenstad met grote en kleine markt en Bierstraat. Mooi was ook het verhaal over de hooiplukker:
“Tijdens de Tachtigjarige Oorlog proberen Spaansgezinden in 1590 Lochem te veroveren. Daartoe verstopten zij zich in drie wagens met hooi. Jan, de zoon van de poorter, wil voor eigen gebruik wat hooi van de wagen plukken. Dit is een oud Lochems recht, dat de burgers van Lochem toestaat hooi te plukken zolang de wagen onder de poort rijdt. In plaats van hooi voelt Jan echter een laars en roept kordaat: 'verraad, verraad”.
Er staat een mooi beeld van hem op de plaats waar het gebeurde. Aan het eind van de wandeling gingen we naar de Gudulakerk om die te bezichtigen. Ondanks dat er een koor aan het oefenen was, hebben we toch veel van het interieur kunnen zien en er over horen. De afsluiting bestond uit een lekker kopje koffie of thee. Vol van de indrukken gingen weer huiswaarts.