Jaap van Mourik (februari 2018)

Jaap van Mourik, wat doet hij allemaal voor de kerk, voor ons. Daarom hem maar eens even aan de tand gevoeld.

Jaap, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat doe je zoal en wat houdt het in?
Nou ja, ik doe al sinds 1980 de administratie van de diaconie en nu ook al een aantal jaren die van de kerkrentmeesters. Tegenwoordig noemen ze dat “het kerkelijk bureau”.
En wat het inhoudt? Dan kan ik toch niet om een opsomming heen: 
• Giften bijhouden
• Collectes organiseren, natellen en zorgen dat ze op de juiste plaatsen afgedragen worden
• De financiële en leden administratie van Klokgeluiden
• De leden administratie en het betalen van de rekeningen en zorgen voor de incasso van de donateursgelden van de Vrienden van de Remigiuskerk
• Voor Kerkstraat 15 de agenda bijhouden
• Zal ik nog doorgaan of…
En waar we nu weer ontzettend druk mee zijn is natuurlijk Kerkbalans.

Dit doe je dus al zo’n 37 jaar voor de kerk, maar er rusten nog meer vrijwilligerstaken op jouw schouders toch? Zoals Vrienden van de Bleijke, Cliëntvertrouwenspersoon ”De Zonnekamp”, de Oost Europa Commissie, administratie E.M.M./ Biljartbond …, dus meerdere petten, dat verdient een lintje zou ik zeggen.
Die heb ik al lang, toen ik zo’n 25 jaar “administrateurtje” was hebben ze echt volledig onverwacht een bijeenkomst gehouden in Ons Huis. Langzaam zag ik mensen binnenkomen die daar normaal gesproken niet zo gauw zouden zijn, waaronder onze burgervader met ambtsketting. Ja, dan weet je wel hoe laat het is. Gelukkig was me van te voren wel even ingefluisterd: Pa doe wel een beetje nette kleren aan.

Dat “tje” achter administrateur, laten we er maar aflaten. Ik zie een pc staan met dubbele schermen, maar hoe ging dat in het begin?
De eerste jaren alles handmatig, maar voordat ik alles op de rit had en het me eigen had gemaakt, dat kostte wel een paar zweetdruppels. Vanaf 1990 werd er geautomatiseerd, er kwam een computer met een speciaal programma voor dit kerkelijk werk. En nu gaat bijna alles automatisch.

Ja, ja, u vraagt en wij draaien of zo iets.
Ja, zoiets dus. Maar soms trek ik ook wel (te) veel naar me toe. Alhoewel, de ledenadministratie via LRP (Leden Registratiesysteem Protestantse Kerk) is overgenomen door Marga Lubbers en dat scheelt een slok op de Palinka.

Als ik kerstbonnenactie zeg, zeg ik dan ook gedeeltelijk: Jaap van Mourik?

Och, je rolt soms ergens in. Met deze actie willen we mensen in de gemeente Bronckhorst, die het soms financieel moeilijk hebben, rond de kerst een extraatje geven. Trouwens wist je dat het een voortvloeisel is van het KESA (kerk en samenleving) rapport uit 1986?

Jaap, er zijn vast ook leuke dingetjes gebeurd in deze lange periode.
Och, daar vraag je me zowat, maar ja zeker in de beginperiode: bijvoorbeeld “ons Peppelenbos”, daar moesten we met het hele college van diakenen toch wel 1 keer in het jaar rondstruinen: alles opruimen, dood hout eruit, nieuwe aanwas planten. Ja, daar heb ik echt van genoten en zeker van de catering verzorgd door de dames: let wel de aanhang dus van de diakenen. 
En dan elk jaar rond Sint Peter de pachters van de diaconie bezoeken en vragen of er nog klachten/opmerkingen waren.
Maar alleen met een bezoekje kwamen we niet weg, we moesten bij elk adres even bijpraten en een borreltje innemen. Ja, leuke tijden waren dat.

Nu zie ik hier op je bureaubladen vliegtuigen, wat heeft dat te betekenen?
Dat is toch wel een grote, beetje uit de hand gelopen hobby geworden. Zelf vliegen is het mooiste wat er is, als hobby natuurlijk. Af en toe vanaf Teuge 70 minuten lessen, geweldig!
Een Cessna kan ik als het moet wel van en aan de grond krijgen, met instructeur hoor.
Zo’n grote daar zal ik maar niet aan beginnen, alhoewel, met de online simulator lukt het meestal (haha) wel. En het is ook bijzonder om alle vliegbewegingen boven Nederland te volgen.
Op het moment heb ik een leerboek gekocht van een verkeersleider, over radiotelefonie tussen o.a. bemanning en verkeersleiding. Als ik het leerboek uit heb mag ik een dienst op Schiphol meekijken. Maar ja, Engels, en dan ook nog van dat speciale Engels. Het woordenboek ligt er steeds naast en dat is hard nodig.

Maar je deed toch ook iets met muziek? Volgens mij stond bij jou in de kamer toch een elektronisch ding/keyboard?
Klopt, met alles er op en er aan, veel te veel mogelijkheden die ik absoluut niet benutte, dus nu heeft hij een nieuw baasje gekregen, die er uit haalt wat er inzit.
Voor mij wordt er op dit moment een digitale piano gebouwd. Zoals ik hem wil hebben. Ook fijn voor de buren: koptelefoon op, en niemand hoort hoe ”mooi” ik speel.

Jaap heel fijn dat de lezers van Klokgeluiden een kijkje achter de schermen mochten nemen, zo te zien moet jij het geld van de laatste kerkcollectes nog natellen. Bedankt.