Israël 2012 - verslag.

Van 28 april t/m 6 mei maakte een groep van 29 personen, voornamelijk leden van de Protestantse Gemeente en Rooms Katholieke Parochie uit Hengelo Gld., een rondreis door Israël. Na een gedegen voorbereiding in Hengelo op een aantal avonden werden in Israël onder leiding van ds. Christien Ferrari en Gerry Spekkink, alsmede een plaatselijke gids, tal van Bijbelse plaatsen, interessante gebouwen, kerken, woestijn, vruchtbare gebieden, enz. bezocht. Na terugkomst kon op een weliswaar inspannende, maar zeer mooie en inspirerende reis worden teruggezien.

Na een nachtelijke vliegreis werd eerst vier dagen en nachten in Jeruzalem verbleven. Vanuit een goed Arabisch hotel vlak bij de stadsmuur kon de oude stad worden verkend en bekende heilige plaatsen worden bezocht, zoals het Tempelplein met de Rotskoepel en El Aqsa Moskee. Bij de Klaagmuur kon de Bar Mitswa-viering worden aanschouwd. De Via Dolorosa werd gelopen en de Heilig Grafkerk bezocht. Bij de Sint Annakerk hield de groep een viering. Ook werden o.a. bezoeken gebracht aan het museum van de Holocaust Yad Vashem en de tuin van Gethsemané. Bij de plaats Jericho werd naar een klooster op de Berg der Verzoeking gegaan met een kabelbaan. Na vertrek uit Jeruzalem ging het via Qum Ran, waar rollen met de oudste Bijbelse handschriften werden gevonden, verder zuidwaarts naar de Herodiaanse burcht Massada en de  Dode Zee, waar menigeen op het zoute water kon blijven drijven. Vervolgens weer noordelijker naar Tiberias en het meer van Galilea. In een boot op het meer, op de berg van de Zaligsprekingen, in de kerk van de vijf broden en twee vissen, bij de synagoge van Kapernaüm waren momenten van bezinning. Helemaal in het noorden van Israël op de Golan-hoogte, vlak bij Syrië en Libanon, werd gewandeld bij de bronnen van de Jordaan. De voorlaatste nacht werd doorgebracht in Kibboets Nes Ammim, dat wordt gerund door vrijwilligers, ook veel uit Nederland, en bedoeld is om de dialoog tussen Joden, Christenen en Moslims te bevorderen. Na bezoeken aan Akko met opgravingen van de Kruisvaardersburcht en Caesarea met Romeins theater en stad werd in Natanya overnacht om de volgende dag weer vanaf Tel Aviv naar Nederland te vliegen.
Door ds. Ferrari zijn eerder reizen naar Israël/Jordanië en Griekenland georganiseerd, waarop met veel waardering en voldoening werd terug gezien. Zo ook deze reis, en er zal over deze ervaring nog lang worden nagepraat. Dat gebeurde ook reeds op zondag 20 mei toen de groep weer bijeenkwam “Onder de Molen” in Linde. Het gezamenlijk gemaakte reisverslag werd in boekvorm uitgereikt, hetgeen als blijvende herinnering zeer op prijs werd gesteld.  Bij het kijken naar een fotoverslag werden vele belevenissen weer met elkaar gedeeld.
Zie ook de foto's in het fotoalbum.