Verslag Pelgrimagetocht 11 mei 2017

“De echte ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het kijken met nieuwe ogen.”
Deze spreuk van Marcel Proust was zeker van toepassing op de Pelgrimagetocht die op 11 mei jl. werd gehouden, in het spoor van Ludger.
Na de oproep waren de nodige voorbereidingen getroffen en zo vertrokken 16 personen per auto om 18.15 uur richting Baak. Daar werden we in de St. Martinus kerk hartelijk ontvangen en rondgeleid door Mevr. Gerry Snelder en dhr. Leo Heeren.
Naast, voor sommigen een eerste kennismaking, was er ook herkenning en herinnering bij de diverse deelnemers.
We kwamen speciaal voor het glas in lood raam uit 1935 met daarop de voorstelling van Ludger en zijn begeleider die de oversteek over de IJssel maakten. Behalve dit kunstwerk, is ook de verdere kerk erg de moeite waard om te bezichtigen: van mei t/m september op donderdagmiddag van 13.30 - 16.30 uur. 
Na deze inleiding waren we klaar voor de reis naar “Den Elter”: de bezichtiging en uitleg rond het Ludgermonument.
De ontwerper van dit monument, dhr. Rien Overvelde, was tevens onze gids, zodat we uit eerste hand vernamen hoe en waarom het beeld met de ganzen, maar ook compleet met de IJssel, de kerk, de kaars en de Bijbel, ontstaan en uitgevoerd is. Het gaf ons de nodige informatie en een blik terug in de tijd.
Voorzien van een flesje water, pepermunt en Espritkaarten gingen de meesten wandelen in het spoor van Ludger, richting Vierakker. Onderweg bespraken zij de teksten van de zgn. Espritkaarten en genoot iedereen van het (on)bekende landschap en het prachtige voorjaarsweer.
Na de wandeling van 4 km was iedereen wel toe aan een kopje koffie/thee met een koekje: fijn dat er dan banken staan om even bij te komen en verder te praten!
Onze gids nam ons mee naar de in maart geopende Ludgertuin: daar bekeken we o.a. de teksten over de levensloop van Ludger, het beeld van hem en de bisschopsstoel. Het onweer naderde, maar we hadden de beschermheilige dichtbij…..
Er was ook nog even tijd en gelegenheid om in de H. Willibrorduskerk van Vierakker te kijken en bijvoorbeeld de vloer, de beelden, het relikwie te zien en een algemene indruk van deze prachtige kerk te krijgen.
Ook hier is bezichtiging mogelijk van mei t/m september en wel op dinsdag- en donderdagmiddag van half twee tot vier uur: zeer de moeite waard!
De laatste etappe van onze Pelgrimage bracht ons bij Basisschool “De Garve” in Wichmond. Op het schoolplein stonden we letterlijk even stil bij het Willibrordusmonument, om daarna in een kring met een kaars en voorzien van een fruitsapje en vruchten deze vruchtbare avond rond 22.00 uur af te sluiten.
Over en weer werd dank uitgesproken voor deze geslaagde tocht die ons per auto en te voet bracht op (on)bekende plekken die we met andere ogen leerden zien. We inspireerden elkaar door wat we van elkaar hoorden en zagen en we ontmoetten, herkenden elkaar letterlijk en figuurlijk op deze prachtige meiavond rond Hengelo Gld., Baak, Wichmond en Vierakker!
Moe, maar voldaan gingen alle pelgrims huiswaarts: ieder nam een spreuk van de Espritkaarten mee, voor zichzelf, of om door te geven aan een ander………
Na de zomer hoopt de werkgroep Inspiratie & Ontmoeting weer nieuwe activiteiten te ontplooien. Suggesties zijn van harte welkom bij
Aleida Blanken: amh.blanken@hetnet.nl
Frida Meints: f.meints@gmail.com
Gerrie Vos-Hiddink: gege1956@upcmail.nl
Voor nu wensen wij u een mooi voorjaar en een goede zomer toe, vol inspiratie en ontmoeting: dichtbij of ver weg, van mens tot mens, allemaal kinderen van één Vader…….

Gerrie Vos-Hiddink.